Gjenero o Krstičeviću: Pratio ga je peh, a vrlo je dobro radio ministarski posao. Nije lako prihvatiti ovakvu ostavku

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je podnio ostavku nakon pada vojnog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

“Ja sa današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane”, rekao je Krstičević na izvanrednoj konferenciji za novinare dodavši da će se nesreća istražiti.

Iznenadnu ostavku ministra Krstičevića za portal Otvoreno prokomentirao je i politički analitičar Davor Gjenero.

“Ministru se dogodilo nekoliko neugodnih situacija i on je preuzeo objektivnu odgovornost iako u ovom slučaju nije bilo nikakve njegove izravne odgovornosti. To pokazuje visoku političku kulturu i odgovornost za upravljanje resorom koji mu je povjeren. To je još jedan dokaz da se ne radi o čovjeku koji je karijerist nego o čovjeku koji je vrlo ozbiljno i odgovorno shvaćao svoj posao. General Krstičević je takav čovjek, ima osjećaj odgovornosti. U ratu je imao odgovornost za svoje podčinjene. Taj tip odgovornost pokazuje i u političkom životu i to je stvar koja zaslužuje poštovanje”, smatra Gjenero.



“U svakoj situaciji koja je bila kritična gdje je osjećao da podliježe objektivnoj odgovornosti, ministar je to i iskazivao. Ranije je stavio mandat na raspolaganje zbog neopravdanih optužbi na račun vojske u vrijeme požarne krize. Sad je napravio istu stvar. Time što je ponudio ostavku je preuzeo političku odgovornost za nesreću koja se dogodila”, istaknuo je naš sugovornik.

Ministarstvo obrane je jako dobro ekipiran tim koji će i bez sadašnjeg ministra dobro funkcionirati, vjeruje Gjenero.

“Ovo ministarstvo dobro radi svoj posao, ti ljudi su odgovorni, ozbiljni i obrazovani.”

Napomenuo je i da se još treba pričekati odluka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji će odlučiti hoće li prihvatiti ostavku. No, postavlja se i pitanje i kako će ovaj potez utjecati na predstojeće parlamentarne izbore.

“Krstičević je čovjek koji nije pokazivao veliku političku ambiciju. Osim obrambene politike i koncepta domovinske sigurnosti koji je promovirao, on se i nije bavio politikom. Čini mi se da je i prije bilo naznaka da nije zainteresiran za sljedeći mandat. Nije lako prihvatiti ovakvu ostavku.”

Gjenero o ministru Krstičeviću ima samo riječi pohvale:

“To je jedan jako pristojan čovjek i meni je strašno žao da mu se dogodila ova stvar. Žao mi je i što nije kupio lani eskadrilu od Izraelaca. Pratio ga je peh, a vrlo je dobro radio ministarski posao”, zaključio je.

Komentari