Gjenero: HDZ će sa zastupnicima manjina uspjeti formirati parlamentarnu većinu, SDP rasipa vlastite mandate, a Škoro će biti regionalni pokret

Davor Pongracic / CROPIX

Politički analitičar Davor Gjenero u komentaru odluke o raspuštanju Sabora već u ponedjeljak 18. svibnja za Dnevno je rekao da nije očekivao da će HDZ žuriti s izborima. Podsjeća da HDZ još nije završio unutarstranačke izbore te pretpostavlja da će HDZ požuriti da to obavi prije formalnog sastavljanja stranačkih lista jer trenutno legitimitet ima samo predsjednik stranke, njegov zamjenik i 4 potpredsjednika, dok je ostali dio Predjsedništva iz prošlog mandata, a Predsjedništvo, kaže, formira liste. Dodao je da je potpuno jasno da oni koji su se svrstali u blok protiv Plenkovića neće biti na listama.

Očekivao je da će izbori biti najesen jer primjerice zakon o obnovi Zagreba nakon potresa neće biti donesen prije raspuštanja Sabora, a to neće biti toliko strašno ukoliko HDZ računa na brzo formiranje Sabora i Vlade, u protivnom, kaže, moglo bi doći do komplikacija.

“HDZ računa na pobjedu i računa na to da mu konkurenti nisu spremni za izbore. Također, u ovom post-korona razdoblju izravna komunikacija između birača i stranaka i sama mobilnost stranaka će biti ograničeni”, pojašnjava Gjenero i smatra da HDZ računa na kontinuitet dobrih ocjena rada Vlade u posljednje vrijeme i podignutog kredibiliteta stranke što smatra odvažnom procjenom vladajućih, iako to ne mora biti garancija uspjeha.

“Nakon razdoblja velikih odricanja u kojem smo se našli zbog koronakrize građani znaju implikativno tražiti promjene. I Churchil je dobio rat, ali je svejedno izgubio izbore jer su građani htjeli relaksaciju situacije nakon rata”, podsjeća Gjenero.



Mišljenja je da će HDZ sa zastupnicima manjina uspjeti formirati parlamentarnu većinu, možda čak i bez pokojeg zastupnika manjih stranaka, a ako ne uspije to bi, smatra, bio ozbiljan problem.

Suradnju HDZ-a s desnom marginom ne drži produktivnom i podsjeća na propast koalicije s Mostom, a isto bi se, kaže, dogodilo i s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Za Škoru pak kaže da je sve izglednije da će njegova lista funkcionirati kao regionalni, a ne nacionalni pokret, usporedivši ga pri tom s HDSSB-om Branimira Glavaša za koji kaže da je bio “slavonski protestni pokret”.

Što se SDP-a tiče, Gjenero tvrdi da ta stranka nije spremna za veliku koaliciju jer na izbore ne ide samostalno. “SDP u koaliciji s manjim strankama svjesno ide na disperziju vlastitih mandata radi uvođenja u parlament koalicijskih partnera koji nemaju parlamentarnog potencijala i to su u ništa bačeni glasovi, za razliku od IDS-a i PGS-a koji će imati određenu ulogu na izborima”, navodi Gjenero.

U svakom slučaju smatra da će nam izbori biti puno zanimljiviji od prethodnih te da će ovo biti prvi izbori u Hrvatskoj na kojima će građani birati ZA, a ne PROTIV. Također, Gjenero drži da na predstojećim izborima populističke opcije neće imati neku važniju riječ jer su po njegovom mišljenju Pernar i Živi zid “gotovi” dok su na Kolakušića “svi zaboravili”, ali to ne znači da se neće pojaviti neka nova populistička opcija, piše Dnevno.hr.

Komentari