Gjenero: Bandić danas postaje drugorazredni, nevažni političar. Javnost će ga preksutra zaboraviti

Davor Pongracic / CROPIX

Nakon što su zastupnici stranke Milana Bandića odbacili HDZ-ove amandmane na GUP, HDZ je odbacio Bandićev GUP. Kako su HDZ i stranka Milana Bandića u koaliciji i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, postavlja se pitanje stabilnosti vladajuće koalicije.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je rasplet situacije oko GUP-a pokazao da Milan Bandić više nema nikakvu stvarnu političku moć. Ne vjeruje Bandić može ugroziti vladajuću većinu u Saboru, te mu prognozira skori kraj političke karijere.

Kako komentirate rušenje GUP-a u gradskoj skupštini? 

Mislim da je ovo bio očekivani scenarij. HDZ u ovom slučaju nije mogao ići protiv jasno profilirane volje građana. Pokušali su svom koalicijskom partneru Milanu Bandiću ostaviti manevarski prostor za, uvjetno rečeno, častan uzmak sa odlaganjem procedure na nekoliko mjeseci. Međutim, gospodin Bandić nije na to htio pristati, i konzekvenca takve njegove odluke je izglasavanje odbijanja GUP-a.



Političkih konzekvenci na nacionalnoj razini neće biti, prije svega iz dva razloga. Prvi razlog je što gospodin Bandić kontrolira maksimalno četiri člana svog zastupničkog kluba. Ostali su ili kao članovi Kluba nacionalnih manjina u ugovornom odnosu s Vladom i mimo gospodina Bandića ili su u takvoj poziciji da si ne mogu priuštiti prijevremeno raspuštanje parlamenta.

‘Kraj političke karijere Milana Bandića’

S druge strane, gospodin Bandić više nema čime pridobiti povjerenje tih zastupnika. Pad GUP-a je pokazao da on više nema onaj tip političke moći koju je donedavno imao, i meni se čini da je to kraj njegove političke karijere. On će izdržati u mandatu do svibnja iduće godine ali više neće donositi važne odluke.

Mnogi govore da HDZ trpi političku štetu od Milana Bandića. Međutim, poruke iz HDZ-a idu u smjeru da rušenje GUP-a ne znači i prestanak suradnje s Bandićem.  

Sasvim sigurno je da HDZ trpi štetu od Milana Bandića, ali tu se radi o pitanju hoće li HDZ izgubiti političku većinu u Saboru. Nema više suradnje s Milanom Bandićem u stvarnom smislu, jer Bandić više nije “decision maker”, a pogotovo ne “decision taker”.

‘HDZ već pratio cijenu suradnje s Bandićem’

Proceduralna suradnja će se na neki način nastaviti. Suradnja oko izglasavanja odluka u Saboru, oko izglasavanja tehničkih odluka koje nemaju neku veliku političku težinu u Gradskoj skupštini i tako dalje.

Međutim, HDZ-u bi ipak mogla štetiti i ta formalna suradnja s Bandićem.  

Ništa se tu bitno ne mijenja. Bandić od danas više nije onaj strašan lav koji je jeo što je htio. Danas je Bandić postao drugorazredni nevažni političar u Republici Hrvatskoj. Javnost će ga preksutra zaboraviti. Onog trenutka kad više nemate realne moći, ljudi vas zaborave.

Negativne asocijacije vezane uz njega će ostati, ali njih se HDZ ne bi riješio kad bi sada formalno razbijao tu koaliciju i rekao “mi Bandića više ne poznajemo i nemamo ništa s njim”. Cijenu suradnje s njim je HDZ već platio.

Komentari