Gjenero: Ako su HDZ-ovci spremni u ovoj situaciji rušiti premijera Plenkovića, onda su ispod razine elementarne političke kulture i pismenosti

Politički analitičar Davor Gjenero za portal Otvoreno komentirao je glavne krivce za poraz Kolinde Grabar-Kitarović, što izbor Zorana Milanovića za predsjednika Republike znači za Hrvatsku.

U HDZ-u pljušte međusobne optužbe o krivnji za poraz Kolinde Grabar-Kitarović. Tko je po vama ključan krivac za poraz, percepcija Vlade Andreja Plenkovića ili gafovi same predsjednice? 

To uvijek treba gledati kumulativno. Ključno je da se ona nije znala postaviti u kampanji nakon pristojnog mandata. Nije znala nametnuti razgovor o tome što je u mandatu radila i napravila. Nije lansirala nekoliko zanimljivih političkih ideja iz kršćansko-demokratskog centrističkog političkog spektra koje bi joj ojačale položaj.

S druge strane, stranačka infrastruktura nije u potpunosti odradila posao za nju. Ključni problem u drugom krugu bio je što su se i ona i njeni suradnici, pretežno iz desnog krila HDZ-a, odlučili na čistu makijevelističku politiku.



Bili su uvjereni da mogu povući glavninu od 450 tisuća glasača koji su glasali za gospodina Škoru u prvom krugu, što bi uz njenih 500 tisuća glasova bilo dostatno za pobjedu. Previše se je okrenula desnoj retorici i odbila politički centar koji je za nju glasao prije 5 godina.

Glavni problem je, znači, bio prevelika koncentracija na pridobivanje Škorinih glasača?

Tako je. Vi ne možete izbore dobiti bez nekih velikih političkih ideja samo sa pokušajem podilaženja biračkom tijelu koje se od vas odvojilo.

Koji je bio učinak pozivanja Milijana Brkića u kampanju Kolinde Grabar-Kitarović?

Milijan Brkić je jedan od najvećih gubitnika ovih izbora, to jučer nije niti krio. On se pokušao vratiti na velika vrata u središnju nacionalnu politiku u drugom krugu izbora, kao koordinator predsjedničinog stožera. On jest postigao veći odaziv na izbore u Bosni i Hercegovini ali nije motivirao stranačku infrastrukturu u Hrvatskoj, prije svega u Slavoniji.

Unutarstranački izbori u HDZ-u bili bi katastrofa

Je li poraz Kolinde Grabar-Kitarović udarac i za Milana Bandića? 

Bandić je doživio ključan udarac u prvom krugu izbora. Neće Bandića oslabiti poraz Predsjednice Republike, nego vrlo snažna i efektna kampanja Milana Bandića 2.0, odnosno gospodina Juričana.

Očekuju li nas prijevremeni izbori zbog sukoba u HDZ-u?

To bi bilo katastrofalno jer bi u tom slučaju propalo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. Hrvatska ne bi obavila ciljeve koje ima, prije svega vezane uz zaštitu kohezije na razini Europske unije u budućem višegodišnjem fiskalnom okviru.

Ako bi HDZ-ova oporba bila spremna na provociranje izbora, ako su spremni u ovoj situaciji rušiti premijera Plenkovića, onda su ispod razine elementarne političke kulture i pismenosti.

‘Ozbiljni problemi u vanjskoj politici’

Hoće li Milanović sada biti svojevrsni gromobran za Andreja Plenkovića?

Ne vjerujem, to mu neće niti odmoći niti pomoći. Koliko će mu to pomoći s jedne strane, toliko će mu odmoći činjenica da je suprotna strana u političkoj areni dobila svojevrsnu moralnu zadovoljštinu s pobjedom na ovim izborima.

Hoće li Plenkoviću biti lakše surađivati s Zoranom Milanovićem nego s Kolindom Grabar-Kitarović? 

Ne bih to tako rekao. Tu će biti ozbiljnih problema prije svega u vanjskoj politici. Plenković vodi dosljednu europsku i euroatlantsku politiku dpk se Milanović u kampanji deklarirao kao protivnik europeizma i euroatlantizma. Milanović zagovara odustajanje od europske monetarne unije, zagovara skepticizam prema Šengenu, zagovara povlačenje vojske iz Afganistana i opstrukciju vojnih obveza vezano uz vojni proračun u odnosu na NATO.

Dakle, tu će biti ozbiljnih problema. Milanović nema trenutno snage, niti su njegovi pristaše organizirani da bi mogli odmah početi tresti Vladu i eventulano provocirati nove izbore. Ali strukturni problemi, prije svega u vanjskoj politici, će postojati.

Komentari