General Šundov na sastanku Vojnog odbora EU-a

MORH

Načelnik Glavnog stožera Oružanih Snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sudjeluje na sastanku Vojnog odbora Europske unije (European Union Military Committee – EUMC) koji se održava 20. i 21. studenoga 2019. u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Tijekom sastanka Vojnog odbora Europske unije raspravljat će se o operacijama potpore miru ALTHEA, ATALANTA i SOPHIA kao i o strateškim pitanjima budućnosti operacija, suradnji između Europske unije i NATO-a i postignućima u suradnji te o partnerstvu i sudjelovanju u operacijama i misijama potpore miru kao i o CARD (Koordinirani godišnji pregled obrane) probnom procesu i PESCO (Stalna strukturirana suradnja) projektnim prijedlozima.

Također, raspravljat će se i o uporabi EU borbenih skupina kao strateške pričuve u EU vođenim operacijama i misijama, kao i o problemu migracije i njezinom utjecaju na stabilnost Europske unije.

Vojni odbor Europske unije je najviše vojno tijelo unije kojeg je osnovalo Vijeće, a koje se sastoji od načelnika glavnih stožera zemalja članica zastupanih po njihovim stalnim predstavnicima, prenosi MORH.



Komentari