Gdje su danas VIP uzvanici iz inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović? Podosta ih ima dosje

Dragan Matić / CROPIX

Inauguraciju predsjednice na odlasku Kolinde Grabar Kitarović  prije pet godina više od ičega drugoga obilježila je šarolika lista VIP uzvanika u kojoj je bio zavidan broj onih s kaznenim dosjeima, kao i onih koji su u međuvremenu predsjednici okrenuli leđa poput Velimira Bujanca.

Na Markov trg kao posebna uzvanica pozvana je i Nives Celzijus koja je te godine prepjevala pjesmu “Kolinda” Zdenke Vučković iz 1967., po kojoj je predsjednica dobila ime.

Došla je i konzervativna aktivistica Željka Markić i bivša missica Anica Martinović i njezin suprug Robert Kovač također, a prvi put u Zagrebu se pojavio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Među uzvanicima su bili i tada moćni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, pjevač Marko Perković Thompson, Tomislav MerčepTomo HorvatinčićZdravko MamićJosip Klemm te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.



Gdje su sada?

Bandić je i dalje gradonačelnik, doduše u rapidno silaznoj putanji. Do sada je protiv njega podignuto dvjestotinjak prijava, bio je pritvoren, a “poticanje lažnog svjedočenja, sprječavanje dokazivanja i krivotvorenje” samo su neke od inkriminacija kojima ga USKOK tereti. Potvrđena mu je i optužnica zbog zloupotreba sa zbrinjavanjem zagrebačkog gradskog otpada.

Kolinda Grabar Kitarović je u kampanji obećala, da će mu, ako do toga dođe, i u zatvor nositi kolače.

Predsjedničin nekadašnji prijatelj Zdravko Mamić koji je prije pet godina bio alfa i omega hrvatskog nogometa i organizator predsjedničkih rođendana, u međuvremenu je zaprašio preko granice u bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški nakon dugo vremena, tek se nedavno pojavio u javnosti i to na prosvjedu u Samoboru protiv gradonačelnika i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka.

Tomislav Merčep kojeg je namjeravao pomilovati nesuđeni predsjednik Miroslav Škoro, prije dvije godine pravomoćno je osuđen na sedam godina robije jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio ratne zločine počinjene nad srpskim civilima. “Merčepovci” su, prema presudi na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

VIP gost, poduzetnik Tomo Horvatinčić pravomoćno je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 2011. godine poginuo talijanski bračni par Salpietro.

I Josip Klemm, jedan od organizatora braniteljskog prosvjeda je imao problema s pravosuđem. Klemmu je u srpnju Vrhovni sud potvrdio bezuvjetnu zatvorsku kaznu zbog izvlačenja tri milijuna kuna iz zaštitarske tvrtke. Zbog lakših ozljeda koje je doživio u nedavnoj prometnoj nesreći, dobio je odgodu izvršenja zatvorske kazne do 1. ožujka.

Velimir Bujanec uhićen je 2013. godine, a zatim i pravomoćno osuđen jer je kokainom plaćao prostitutke, no to nije bio razlog da ga se ne pozove na polaganje svečane prisege. Nakon što se predsjednica okrenula Andreju Plankoviću, odrekla pozdrava “za dom spremni” i razišla sa savjetnikom Matom Radeljićem, Bujanec se razočarao. Na izborima je podržavao je Miroslava Škoru, a kad on nije ušao u drugi krug, umjesto na biralište 5. siječnja je otišao na skijanje.

Tomislav Karamarko namjeravo se kandidirati za predsjednika HDZ-a, no kad je shvatio da nema šansi naglo se povukao. Prošli tjedan je i hospitaliziran zbog problema sa visokim tlakom i sad se nalazi na kućnoj njezi, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari