Gavrilović darovao zgradu Srednjoj školi Petrinja: Ovo je kruna dugogodišnje suradnje

Georg Gavrilovic stariji Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Uprava Gavrilovića potpisala je u srijedu sa Srednjom školom Petrinja, teško oštećenom u potresu, darovni ugovor koji, osim objekta bivšega centra usmjerenog obrazovanja, uključuje i parcelu za buduće igralište i sportsku dvoranu, a obnova bi trebala početi za mjesec dana.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Gavrilovića Georg Gavrilović i ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić, a događaju su nazočili i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, te sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Ovim darovnim ugovorom ostvareni su preduvjeti za rješenje potreba sadašnjih 290 učenika Srednje škole Petrinja, kao i za sve buduće učenike, istaknuo je ravnatelj Orlić.

Milošević: Donacija poticaj, putokaz i obveza Vladi i Stožeru

Potpredsjednik Vlade i zamjenik voditelja Stožera civilne zaštite Boris Milošević istaknuo je kako je ova donacija veliki poticaj, obveza i putokaz Vladi i Stožeru da se pronalaze rješenja i donose mjere kako bi se zadržali mladi da se ovdje školuju i nakon završetka školovanja pronađu perspektivu ostanka, posao, osnuju obitelji kako ovaj kraj ne bio ostao pust,



“Ovaj kraj zaslužuje perspektivu”, ustvrdio je Milošević koji se nada da će zgrada biti brzo osposobljena i primiti učenike.

Posebice je zahvalio obitelji Gavrilović rekavši kako je ovo doista lijepa vijest 20 dana nakon katastrofalnoga potresa .

Podsjetio je kako je, samo dva dana nakon što je osnovan Stožer, s premijerom Andrejem Plenkovićem posjetio pogone Gavrilovića, te istaknuo kako mu je bilo drago čuti danas prije konferencije za medije da će proizvodnja u Gavriloviću početi već u ponedjeljak.

Fuchs: Simbolički početak izgradnje i obnove škola nakon potresa 

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs također je posebice zahvalio obitelji Gavrilović i ravnatelju Orliću koji je, istaknuo je, svojom agilnošću pokazao što sve mogu učiniti ravnatelji i što u načelu svi i čine za svoje škole.

“Nazovimo to simboličkim početkom izgradnje i obnove škola nakon potresa jer je ovdje riječ o školi koja je toliko stradala u potresu da se ne može obnoviti na istome mjestu, riješeni su i imovinsko-pravni odnosi, a konstrukcija zgrade je po svemu sudeći dobra što će se i dodatno ispitati, pa se odmah može pristupiti izradi arhitektonskih i građevinskih nacrta”, izjavio je Fuchs.

Najavio je kako će mjerodavno ministarstvo osigurati novac za projektiranje da županija može raspisati natječaj za izradu projektne dokumentacije. Objasnio je kako će se potreban novac osigurati i iz nekih drugih izvora, ustvrdivši da vlada radi sve kako bi se što prije osigurao novac iz Europskoga fonda solidarnosti (ESF).

Dodao je da postoje i donatorske inicijative pa je tako, primjerice, mađarska vlada ponudila da će financirati obnovu neke škole, a do sada još nije odlučeno koje. Ministar Fuchs izvijestio je i da će se u petak susresti s norveškim veleposlanikom, ali nije želio prejudicirati rezultate toga sastanaka.

Kruna dugogodišnje suradnje Gavrilovića i Srednje škole Petrinja

Predsjednik Uprave Gavrilovića podsjetio je da su odmah nakon potresa njegov sin i on odlučili da će darovati zgradu unutar tvornice u kojoj su se školovali mesari. Objasnio je kako je zgrada bila dobro i sigurno građena jer je u njoj bio računski centar i u potresu njezina statika nije uopće oštećena.

Ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić svima je zahvalio što su u ovo teško vrijeme shvatili da samo zajedničkim radom možemo i moramo ovom kraju pomoći u revitalizaciji i ponovnom razvoju.

Smatra kako je jedan od projekata koji su sigurno vrlo značajni na tom zajedničkom putu i projekt obnove Srednje škole Petrinja. Orlić je podsjetio da je tijekom 160 godina postojanja ta neorenesansna zgrada iz 1871. preživjela tri rata i dva razorna potresa, ali nažalost, ovaj drugi razorni potres 29. prosinca 2020. uništio je zgradu i njezina će obnova trajati više godina.

Istaknuo je kako je cilj da, u suradnji s gradom Petrinjom, Sisačko-moslavačkom županijom kao osnivačem, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te u partnerstvu s poduzetnicima i ljudima dobre volje, što prije obnove ovu zgradu za održavanje nastave u duhu 21. stoljeća, a u sljedećim godinama budno će pratiti i obnovu njihove povijesne zgrade.

Ovaj Ugovor, istaknuo je Orlić, kruna je dugogodišnje dobre suradnje Srednje škole Petrinja i tvrtke Gavrilović. Nada se da će se škola urediti u najkraćem mogućem roku kako bi učenici nastavili obrazovanja i kako bi Petrinjcima pružili nadu za opstanak i ostanak u voljenom zavičaju.

Komentari