Galić: Sever traži dodatni porez pod krinkom zaštite radnog mjesta operatera na fotokopirnom uređaju

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever pozvao je u utorak na izbornom saboru NHS-a zbijanje i čvršće povezivanje hrvatskih sindikata, kako bi mogli primjereno odgovoriti na izazove koje će donijeti daljnja liberalizacija radnog zakonodavstva.

Između ostalog Sever je iskoristio izborni sabor kako bi napao poslodavce koje je u maniri sindikalnog vođe s kraja 19. stoljeća prozvao za ‘prekomjerno bogaćenje’ preko leđa radnika. Uz te i ostale pamfletske izjave, naglasio je da treba osvijestiti javnost o problemu koji donose nove tehnologije i tehnološki procesi.

Naime, prema Severu, oni ulaze na područje ljudskoga rada i uzrokuju pojačana otpuštanja radnika. “Trebalo bi, umjesto otpuštanja, skraćivati radno vrijeme uz zadržavanje visine plaće. Trebalo bi uvesti i poreze na nove tehnologije i njihove enormne prihode, kojima bi se financiralo vrijeme nezaposlenosti radnika, mirovinski sustav i slično”, rekao je Sever.

Dakle, osim što predlaže da se skrati radno vrijeme i izbjegne otpuštanje, sindikati žele i nove poreze.



Galić: Krešimir Sever jaše dalje

Pravnik Filip Galić iz Centra za javne politike i ekonomske analize kaže kako je zajedno sa sindikatima javnih službi, sindikatom prosvjetara, sindikatom policije i sindikatom cestara, koji suštinski iznose nerealne zahtjeve koje plaća cijeli privatni sektor (kojeg se očito ništa ne pita), iznio novu nebulozu.

“On bi htio da se skrati radno vrijeme u javnim službama, uz zadržavanje plaće. O optimiziranju radnih mjesta, o nagrađivanju kvalitetnijih radnika, a ima i takvih u javnom sektoru, Sever ne govori ni riječi. Naravno, to nije niti njegov posao. Njegov posao i osnovni cilj je, jasno je, održavanje ovakvog socijalističkog, kvazi-soourovskog načina organizacije rada u javnom sektoru koji uspješno uz egzekuciju politike perpetuira već gotovo 30 godina”, oštro je rekao Galić.

“Znači li to da bi Sever bacao zdravstvo u trošak?”

Galić dodaje kako je Sever na to nadovezao još jedan sumanuti, ludistički zahtjev, a to je porez na tehnologije.

“Znači li to da bi g. Sever dodatno bacao zdravstvo u trošak jer bi, primjerice, agitirao dodatne troškove za uvođenje novih tehnologija u bolnice koji bi mogli pomoći najteže oboljelima? Znači li to da bi tražio dodatni porez na inovatore, na one koji proizvode dodatnu vrijednost? Vjerojatno bi, a sve pod krinkom da se zaštite radna mjesta operatera na fotokopirnom uređaju i mnogo drugih zanimanja koje više u svijetu koji ulazi u treće desetljeće 21. stoljeća ne bi smjeli postojati u državi članici Europske Unije”, kaže naš sugovornik.

Galić kaže kako se ovim arhaičnim, zlonamjernim i nazadnim zahtjevima može jedino kontrirati samo nadglasavanjem.

“Sindikati se do sada nisu pokazali spremnima za bilo kakav dijalog, već isključivo galamu, neodgojeno prekidanje sugovornika i odvođenje rasprave u kaljužu emocija, čime dobivaju ‘prođu’ kod naroda”, kaže.

“Možda je konačno došlo vrijeme da se privatni sektor pobuni i krene u štrajk?”

Naš sugovornik smatra kako bi narod trebao napokon shvatiti, da netko sve te zahtjeve na kraju dana mora i platiti. “To sigurno neće plaćati Ribić, Sever, Mihalinec i kompanija koja lagodno putuje business klasom i odsjeda u luksuznim hotelima za svoje sastanke, već oni koji na kraju mjeseca krpaju kraj s krajem ne bi li mogli plaćati račune kojima, efektivno, plaćaju tuđu žderačinu i opijanje, za uslugu sumnjive kvalitete”, rekao je Galić.

Dodao je kako taktika izgladnjivanja s kojom se Vlada odlučila boriti protiv štrajka učitelja i nastavnika uspijeva i kako se sentiment naroda okreće protiv sindikata “Usluga se ne isporučuje, nastava se neće održati sama od sebe, a porezi kojima se školstvo financira uredno se prikupljaju i plaćaju. Možda je konačno došlo vrijeme da se privatni sektor pobuni i krene u štrajk?”,rekao je Filip Galić za Otvoreno i upitao: “Što će sindikatima ostati jednom kada posljednji privatnik u ovoj državi stavi ključ u bravu?

Komentari