GABRIJELA ŽALAC U VELIKIM PROBLEMIMA! Andrej Plenković sastao se s posrnulom ministricom, našli se u središnjici stranke

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Bivša ministrica Gabrijela Žalac početkom se mjeseca našla s premijerom Andrejom Plenkovićem, tvrdi tjednik Nacional, pozivajući se na visoke izvore u HDZ-u.

Razlog su, kako navode, “egzistencijalni problemi”. Naime, Žalac je nakon gubitka ministarske fotelje radila kao EU konzultantica, a navodno su joj u zadnje vrijeme otkazani unosni ugovori radi čega je pala u nezavidnu financijsku situaciju.

S Plenkovićem se, kažu, našla u središnjici stranke, a tvrde da ju je prije premijera primio i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić. Dakle, ni u jednom trenutku Plenković nije pokušao sakriti ovaj sastanak.

Nije joj ponudio zaštitu
Neslužbeno se doznaje i da je osim financija, Plenković Žalac saslušao i oko problema sa zakonom. Podsjećamo, Žalac se našla na meti Ureda europskog javnog tužitelja koji je istražuje zbog sumnji za korupciju. Ipak, Nacionalovi sugovornici tvrde da joj Plenković u tom segmentu nije pružio pomoć.



Dok je bila u Vladi Žalac je bila jedna od osoba od Plenkovićevog povjerenja, smatralo se daje ona njegov kadar, a njihove odnose nazivali su prijateljskim. Nakon što je razriješena privremeno su zahladili, no već krajem 2019. naveliko se pisalo da bi Plenković mogao povjeriti Žalac neku drugu funkciju.

Iznimno cijeni Žalac
Ipak, kako su se istrage DORH-a, a potom i Ureda europskog javnog tužitelja, pokazale sve neugodnijima po bivšu ministricu, Plenković je povukao ručnu i distancirao se. No, u javnosti i dalje nije dao na nju pa je lani u studenom mnoge iznenadio kad je stao u obranu Žalac.

“Gabrijela Žalac je, dok nije postala ministrica, godinama bila ekspert, stručnjak i to dokazani za EU fondove na različitim instancama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ja sam je osobno upoznao dok sam 2010. kao državni tajnik za europske integracije obišao Hrvatsku. I moram priznati da nigdje drugdje u Hrvatskoj nisam vidio nekoga s takvim znanjem, entuzijazam i takvu kvalitetu u poznavanju EU fondova. I mislim da je bila sjajna”, izjavio je tada.

 

Komentari