Gabrijela Žalac tražila Josipu Rimac da joj sredi ispit za brata?

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je USKOK-u posebno izvješće s novim saznanjima u slučaju smijenjene tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac i ostalih osumnjičenih u istrazi afere Vjetroelektrane.

Uskok, među ostalim, sumnja da se 11 okrivljenika obraćalo Rimac kako bi im, bez obzira na stvarno znanje, ishodila uspješno polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave, a na što je bivša državna tajnica i pristala.

Prema neslužbenim informacijama N1 televizije, među novookrivljenima u najnovijem proširenju istrage protiv Josipe Rimac većina je onih koji su bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave kontaktirali kako bi im ona sredila prolaz državnog stručnog ispita za neku treću osobu.

Među njima je, uz nekoliko državnih tajnika iz raznih ministarstava, i bivša ministrica Gabrijela Žalac koju USKOK istražuje jer sumnja da je kontaktirala Rimac kako bi taj ispit sredila za njezinog brata.



N1 je pokušao stupiti u kontakt s Gabrijelom Žalac, ali ona nije odgovarala na pozive i poruke.

Podsjetimo, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i nekadašnja kninska gradonačelnica uhićena je 29. svibnja te je Uskok protiv nje i još 12 osoba 30. svibnja pokrenuo istragu zbog zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i primanja te davanja mita.

Istraga je proširena 26. lipnja, a Uskok je u srijedu donio rješenje o još jednom proširenju istrage na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Osiguravanje prolazaka na državnom ispitu

Uskok sada sumnja da se 11 okrivljenika obraćalo Rimac kako bi im, bez obzira na stvarno znanje, ishodila uspješno polaganje državnog stručnog ispita u Ministarstvu uprave, a na što je bivša državna tajnica i pristala.

Uskok je precizirao da se Rimac u tu svrhu obraćala ispitivaču u Ministarstvu uprave koji je zajedno s još jednim članom državne ispitne komisije kandidatima osiguravao prolazak na ispitu. Ispitivač je pojedinim kandidatima i pribavljao ispitna pitanja prije polaganja ispita, nadodao je Uskok.

Još jedino Rimac u istražnom zatvoru

Josipi Rimac je 29. lipnja produljen istražni zatvor za 60 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Uz Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode, piše N1.

Komentari