‘FUJ, GADE MI SE OVAKVI’ Beljak poludio na patrijarha Kirila: ‘Uzmite vi oružje pa ubijajte ili ginite!’

Goran Mehkek / CROPIX

Samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju u zemlji od Drugoga svjetskog rata, poglavar Ruske pravoslavne Crkve je rekao da će ruski vojnici koji poginu u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijeha.

Patrijarh Kiril ključan je Putinov saveznik i osoba koja podupire invaziju na Ukrajinu.

I ranije je kritizirao one koji se protive ratu te je Ruse pozvao da se priklone Kremlju.

“Mnogi umiru na bojištu”, rekao je Kiril (75) u svome prvom nedjeljnom obraćanju vjernicima od naredbe o mobilizaciji.



“Crkva moli da ova bitka što prije prestane i da se što manje braće međusobno ubija u ovome bratoubilačkom ratu. Istodobno Crkva shvaća da, ako netko vođen osjećajem dužnosti i potrebom da ispuni prisegu… otiđe kako bi obavio ono što od njega zahtijeva dužnost i ako osoba umre izvršavajući tu dužnost, tada su takvi ljudi nedvojbeno počinili djelo jednako žrtvi. Žrtvovat će se za druge. I stoga vjerujemo da ova žrtva pere sve grijehe koje je osoba počinila”, kazao je ruski patrijarh, prenosi Dnevno.

Produbljen razdor u pravoslavlju
Rusija tvrdi da je pozvala oko 300.000 dodatnih vojnika da se bore u Ukrajini u sklopu mobilizacije koja je izazvala gnjev javnosti, rezultirala egzodusom vojno sposobnih muškaraca i potaknula prosvjede diljem zemlje.

Kirilova potpora ratu u Ukrajini produbila je razdor između ruskoga ogranka pravoslavne crkve i ostalih krila pravoslavlja diljem svijeta. Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, odmah je bio glasni protivnik rata i u nekoliko je javnih obraćanja kritizirao Kirilovo stajalište. Početkom rujna je kazao da Bog ne podržava rat.

Beljak: Uzmite vi oružje pa ubijajte ili ginite
Poruka patrijarha Kirila brzo se proširila medijskim prostorom pa je na nju reagirao i šef HSS-a i saborski zastupnik Krešo Beljak.

Vjerskim vođama svih takvih vjera poručuje: Uzmite vi oružje pa vi ubijajte ili ginite. U objavi na svom Facebook profilu žestoko je kritizirao poruke patrijarha.

“Gade mi se svi ovakvi koji se predstavljaju kao predstavnici nekakvog dobrog Boga koji (preko njih) traži da se ubija, da se gine i koji onima koji to naprave “oprašta” sve prijašnje grijehe. Kao i oni koji blagoslivljaju topove, a vjerojatno nisu niti svjesni što granata iz takvog topa napravi ljudskom biću. Fuj!

Neki su to činili još u srednjem vijeku, neki nisu prestali još do danas, a rijetki su koji baš nikad ne pozivaju na nasilje, niti pod cijenu vlastitog života. Recimo: Isus Krist, koji se sebe žrtvovao za dobrobit ljudi, u što vjeruje svaki kršćanin, istočni ili zapadni.

Posebno mi se gade oni koji odrubljuju glave protivnicima i neprijateljima, uz uzvike “Bog je velik!” Da to napravi pripadnik moje vjere i da to Papa ne osudi kao smrtni grijeh, moja pripadnost katoličkoj vjeri bila bi te sekunde – bivša”, napisao je ljuti Beljak.

Foto: Facebook

Komentari