Fuchs: Škole nisu nikakve virusne bombe

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, gostovao je u programu N1 i komentirao stanje u sustavu obrazovanja u vrijeme epidemije koronavirusa

“Razmišljajući o tome na koji način smanjiti gužve, okupljanja, direkte kontakte u gradovima, a u Zagrebu smo konkretno i razgovarali da lokalna tijela razmotre mogućnost da gdje postoji javni transport, one škole koje to mogu, krenu sat vremena kasnije, kako bi se pritisak u sredstvima javnog prometa smanjio”, rekao je Fuchs, dodavši da misli da se to postiglo u desetak škola u Zagrebu.

“To je sigurno dobra preporuka i za ostale gradove koji imaju javni prijevoz”, dodao je ministar.

Situacija na sveučilištima nije ni izdaleka kritična, istaknuo je ministar, dodavši da su se ona jako dobro pripremila i da su sposobna u roku od 24 sata prijeći na nastavu online.



Viši postotak pozitivnih učenika bilježi se u višim razredima osnovne i u razredima srednje škole, kazao je ministar. “Vrhunac smo imali negdje 28. 10., a otad bilježimo lagani pad broja pozitivnih učenika”, rekao je Fuchs, dodavši da je broj asimptomatskih učenika mali.

Najviše je pozitivnih bilo po jedan učenik u jednom razredu, što pokazuje da nema horizontalnog prijenosa i da su se učenici zarazili u obiteljima i izvan škola te da škole nisu nikakve virusne bombe, kazao je Fuchs.

“Posljedice lockdowna sigurno se odražavaju na djeci, što na učenju, što na psihološkoj razini, a nadamo se da će biti što manje”, kazao je ministar obrazovanja.

Komentari