Fuchs: Oko 50 posto obrazovnih objekata na području pogođenom potresom je izvan funkcije

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izvijestio je u ponedjeljak na sjednici Vlade da je oko 50 posto obrazovnih objekata na području pogođenom potresom izvan funkcije pa će se aktivnosti usmjeriti na organiziranje nastave.

“U pogođenom području ukupno je 58 obrazovnih institucija, a broj učenika u Glini, Petrinji i Sisku je 5658. Do danas su pregledana 42 obrazovna objekta od kojih je devet neupotrebljivo, 11 privremeno neupotrebljivo, a 22 su upotrebljiva, otprilike 50 posto objekata je izvan funkcije”, kazao je Fuchs.

Naglasio je da će u predstojećem razdoblju glavne aktivnosti ministarstva biti usmjerene na organiziranje nastave za učenike i studente, dodavši kako je dio djece i obrazovnih djelatnika zbog oštećenja morao napustiti svoje domove.

Ističe da će se na terenu osigurati pružanje psihološke pomoći za učenike i nastavno osoblje, kao i da će ministarstvo provesti žurne aktivnosti za izradu projektne dokumentacije kako bi se obnova školskih objekata realizirala u što kraćem vremenu.



U tijeku je i analiza potreba za informatičkom opremom i ona će biti zamijenjena, dodao je Fuchs te napomenuo kako je ministarstvo preuzelo i plaćanje dijela troškova smještaja u studentskim i učeničkim domovima za sve studente koji imaju prebivalište na potresom zahvaćenom području.

Posebno je naglasio da je ministarstvo iz svojega proračuna osiguralo sredstva za nabavu 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa za seizmološku službu na PMF-u u vrijednosti 4,5 milijuna kuna.

Obuljen Koržinek: Formiran tim koji će planirati obnovu povijesnih jezgri

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je da su u potresu jako oštećene povijesne gradske jezgre Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice kao i 50-ak sakralnih građevina među kojima i katedrala u Sisku.

Ističe da je već formiran tim koji će planirati obnovu povijesnih jezgri, posebice Petrinje.

Dodala je i da je donijela odluku o hitnim mjerama zaštite i provedbe popisa šteta, te napomenula da se priprema evakuacija pokretne kulturne baštine.

“Osam pojedinačnih zaštićenih zbirki nalazi se u prostorima kojima se ne može pristupiti, a četiri se planiraju evakuirati u iduća dva do tri dana, dok se za 17 još mora utvrditi postupanje”, kazala je ministrica.

Kaže i da su pokrenuti radovi na sanaciji muzeja u Sisku koji će prihvatiti svu svjetovnu pokretnu baštinu dok će u zgradu biskupije biti evakuirana pokretna baština iz crkava.

Najavila je da 11. siječnja počinje sustavni popis šteta koji će trajati tjedan dana.

Što se tiče medija, Obuljen Koržinek rekla je da su zgrade radija Sisak i radija Petrinja neupotrebljive no da su im osigurani kontejneri te da su počeli raditi.

Komentari