Fuchs: Obrazovni proces se ne smije narušavati, u ovom konkretnom slučaju socijalne službe moraju odraditi svoj dio posla

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Slučaj iz Krapinskih Toplica je vrlo tužna priča koja se prelama preko leđa djeteta zbog stava roditelja, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja. Istaknuo je kako ne može razumjeti da netko svoje dijete ne pušta u školu zbog maske koja se mora nositi na hodniku.

Fuchs smatra da ravnatelj škola ispravno postupa jer se maska mora nositi. Izrazio je nadu da će se situacija riješiti te će roditelji promijeniti stav.

“Pred školom je bio prosvjed nekoliko ljudi koji imaju određene fiksacije zbog maske. Možda mogu lakše razumjet nekoga tko se boji cijepljenja, ali ovo ne mogu razumjeti”, rekao je Fuchs za HRT.

Dodao je da je policija ispred škole, na neki način, neprimjetno, kako ne bi utjecala na ostalu djecu. Zaštitari su tamo zbog prosvjednika.



“Obrazovni proces se ne smije narušavati. Članak 11 Zakona o okupljanju i prosvjedovanju izrijekom kaže da se svako okupljanje i prosvjedovanje ne smije biti u i oko škole dok su djeca u njoj”, naglasio je.

Fuchs je naveo kako u “ovom konkretnom slučaju sada socijalne službe moraju odraditi svoj dio posla”.

“Nadam se da neće doći do zadnje mogućnosti, a to je oduzimanje djeteta roditeljima zbog neodgovornog ponašanja i zapostavljanja obrazovnog procesa”, rekao je.

Fuchs je istaknuo kako je nesuradnja sa socijalnim službama kazneno djelo.

“Postoje mehanizmi određeni zakonom koji određuju kako će se u tom slučaju dalje postupati. Ne očekujem slične incidente u ostalim školama. Iz ministarstva se razgovaralo s policijom koja je potom izdala upute policijskim postajama kako se ponašati i na što da obrate pažnju”, zaključio je Fuchs, objavio je HRT.

Komentari