Fuchs: O modelima nastave odlučivat ćemo ovisno o epidemiološkoj situaciji u nekom mjestu ili županiji

Gotovo 460 tisuća učenika danas će ponovno sjesti u školske klupe, uz nove mjere zaštite protiv pandemije koronavirusa.

O izazovima koji očekuju nastavnike, djecu i roditelje u školskoj godini koja će u svakom slučaju biti puno drukčija od prethodnih, govorili su u emisiji “U mreži prvog” na HRT-u, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, te ravnateljica i učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga Lidija Sosa Šimenc i Ljerkica Vinković.

“Osam škola krenulo je s online nastavom, dvije su dogodile početak nastave, a ostale će škole početi po B, odnosno C modelu. B model je mješoviti u kojem se dio nastave izvodi u razredu, a drugi dio učenika su kod kuće i prate nastavu pomoću digitalnih materijala. Ta djeca se kasnije rotiraju”, rekao je ministar i dodao kako je C model onaj u kojem sva djeca prate nastavu od kuće.

Naglasio je kako je C model najnepovoljniji, ali da će se odlučivati o modelima ovisno o epidemiološkoj situaciji u nekom mjestu ili županiji.



Pavić Šimetin je kazala kako, ako nisu kod kuće, za djecu je najbolje i najsigurnije mjesto biti u školi.

“Situacija nije idealna, ali tako dugo dok škola bude mogla održavati nastavu u učionicama, to se treba primjenjivati zato što je to najbolje za djecu”, rekla je.

Pavić Šimetin je rekla kako se sigurno zna da djeca ne dobivaju teži oblik bolesti, te da su ona vrlo često bez simptoma ili ti simptomi sliče blagoj prehladi. Oni su vrlo rijetko širitelji zaraze prema odraslima, naglasila je.

“Od tristotinjak pozitivne djece u Hrvatskoj, samo dva puta se to prenijelo na odrasle”, rekla je i dodala kako djeca nisu „super širitelji” virusa kao što imamo situaciju s gripom.

Komentari