Fuchs: Nitko neće ostati u hladnim školskim prostorijama

Goran Mehkek/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u Vukovaru je najavio kako će uskoro krenuti pozivi za podnošenje prijava za financiranje obnove i izgradnje infrastrukturnih objekata kako bi implementacija cjelodnevne nastave u školski sustav RH mogla dogoditi 2027. kako je zamišljeno u reformi obrazovanja. Ponovio je kako nitko neće ostati u hladnim školskim prostorijama.

– Ima još škola, ne samo u Vukovaru, već i diljem Republike Hrvatske, koje rade u dvije smjene i koje ne zadovoljavaju u pojedinim kriterijima. Vrlo brzo ćemo krenuti s pozivom za podnošenje prijava za financiranje tih objekata – izgradnja, dogradnja, adaptacija i opremanje, najkasnije do kraja listopada. Sam poziv je tekstualno pripremljen, finaliziraju se neke finese, taj će poziv biti otvoren kontinuirano, nema natjecanja, nema najbržeg prsta, nema otpadanja i odbacivanja, kako tko pripremi projekt, nakon provjere svih bitnih elemenata, odmah ćemo krenuti u financiranje. Vjerujem da će se sva infrastruktura u tom segmentu završiti do 2027. kada je u reformi obrazovanja zamišljena implementacija cjelodnevne nastave u ukupni školski sustav RH, najavio je Fuchs.

Na pitanje ima li rješenja za grijanje u školama ministar je odgovorio da se na rješenjima radi te da će uskoro biti predstavljena javnosti.

– Na tim se rješenjima radi, ona će biti predstavljena na sjednici Vlade. Možda je s plinom nešto kompliciranija situacija pa zahtjeva nešto osjetljiviji pristup, ali kao što sam rekao – nitko neće ostati u hladnim prostorijama, ustvrdio je Fuchs.



Odbacio je spekulacije da će škole koje troše više plina biti u nepovoljnijem položaju od drugih škola.

– Ne mogu biti u nepovoljnijem položaju jer bi onda i učenici bili u nepovoljnijem položaju. Ne možemo sada ulaziti u detalje izračuna jer je to prekomplicirano, ali ono što mogu reći je da nikome neće biti hladno, poručio je ministar.

Komentirao je i slučaj iz Zadra gdje su navodno neke škole od roditelja tražili zadužnice ovjerene kod javnih bilježnika za školsku prehranu.

– U ovom konceptu prehrana je ipak spuštena na razinu lokalne uprave i samouprave i oni o tome brinu. konkretni slučaj u Zadru, nemam dovoljno elemenata osim onog što sam čuo i pročitao u medijima, ne znam koliki je to broj roditelja koji nisu podmirivali račune, je li to većina ili manjina ili je to svega nekoliko. Ako je svega nekoliko onda bi bolje bilo razgovarati s tim roditeljima, a ne tražiti linearno od svih roditelja zadužnice. Mislim da se to ne treba rješavati na takav način, kaže Fuchs.

Rekao je kako je i u reformi obrazovanja predviđeno da sva djeca u Republici Hrvatskoj kada se za to poslože svi uvjeti imati i topli obrok u školi.

– Dakle, u svim će školama morati biti kuhinja, blagovaonica, morat će biti zaposleno osoblje. Ne bi bilo u redu da se tome parcijalno pristupa – jedni imaju, drugi nemaju jer nemaju uvjete, poručio je.

Komentari