FUCHS: Nacionalni ispiti nisu instrument obračuna s hiperodlikašima

Goran Mehkek/Cropix

O svemu što je obilježilo ovu nastavnu godinu u Dnevniku HRT-a je govorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministre, na kraju smo još jedne nastavne godine. Kako biste ju ocijenili?

– Mislim da je nastavna godina u skladu sa svim izazovima koji su se zbivali tijekom godine, od pandemije do potresa, završila dobro i siguran sam da bi bila još uspješnija i još bolja da toga nije ni bilo.

Nacionalni ispiti nisu baš pokazali sjajne rezultate naših osmaša. Kako to procjenjujete?– Prokomentirat ću da je ovo prvo vrednovanje na nacionalnoj razini, ali ipak u ograničenom broju škola, svega 80 škola, za razliku od ostalih tisuću i nešto. To je uhodavanje u pravo vrednovanje koje će uslijediti sljedećih godina. Pokazalo je jedno više-manje ujednačeno znanje učenika bez obzira na to da li su škole iz urbanih, velikih sredina ili manjih. Ponavljam, to je svega 80 škola i nije sigurno reprezentativan uzorak u onom smislu u kojem mi to želimo da bi nam dozvoljavao donošenje stvarnih zaključaka, ali apsolutno pokazuje određeni trend.

Kažu da se obračunavate s hiperinflacijom odlikaša.

– Nacionalni ispiti nisu instrument obračuna s hiperodlikašima. Nacionalni ispiti su u prvom redu vrednovanje samog obrazovanja i služe obrazovnim vlastima, jednako tako i ravnateljima škola, ali i samim učiteljima da vide postignuća svojih učenika, da li nešto treba mijenjati, unaprijediti i kako postati još bolji. To je svrha nacionalnih ispita, a hoće li se to kasnije odraziti i na smanjenom broju odlikaša i superodlikaša, ja vjerujem da hoće jer će se s vremenom prihvatiti objektivni kriteriji vrednovanja znanja.

Moram vas pitati o 9-godišnjoj obaveznoj školi, hoće li to biti taj nulti razred ili još razmišljate?

– To će biti predškola, zato i gradimo sve ove vrtiće. U ovom prvom ciklusu idemo s milijardu i 220 mil. kn sredstava za izgradnju dodatnih vrtićkih kapaciteta. Do 2027. ćemo izgraditi 22.500 novih mjesta u vrtićima, predškola kreće kao obaveza, predškola je taj nulti razred i nakon toga idu ovih ostalih 8.

Što biste poručili učiteljima? Ove godine su imali i dodatan rad s izbjeglicama iz Ukrajine, što nije mali posao.

– Kao i uvijek – veliko hvala za sve što su napravili i siguran sam da će biti još bolji. Upravo rezultati i samog odvijanja ove školske godine, pod COVID-om, pod potresom je njihov rezultat i zahvaljujući njima smo ostvarili ovako dobre rezultate.

Komentari