Frano Čirko: Nepotpisani novinar se smijao, pljeskao, jeo na račun kuće, a onda napisao članak pun laži

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Unatoč pritiscima i pozivima lijevih aktivista te portala na bojkot i zabrane, u Zagrebu su održani 58. Desničari u pubu pod temom ‘Borba protiv LGBT+P propagande’.

Podsjetimo, spomenta tema izazvala je reakciju portala Antifašistički vjesnik koji su preko Facebooka pozvali na bojkot kultne zagrebačke pivnice Veliki Tolk u kojoj se događaj održava, a osim gostiju, na bojkot su pozvali i dobavljače.

Prema riječima organizatora, ovotjedni “Desničari” bili su najposjećeniji ikada, a akterima koji su pozivali na bojkot zahvalili su na besplatnoj reklami.

No, kao što se uspostavilo, na “Desničarima” su se pojavili prikriveni izvjestitelji Jutarnjeg lista i portala Index.hr koji su događaj popratili u skladu s očekivanim uređivačkim politikama.



Nepotpisani reporter Jutarnjeg lista opisao je događaj kao pun nasilnih ispada, na kojem se planira spaljivanje štandova i prebijanje homoseksualaca u mračnim ulicama te se homoseksualnost izjednačeva s pedofilijom, a posebno je naglasio i kritike na račun novoizabrane zagrebačke vlasti.

“Kako se sastanak bližio kraju, praznili su se frižideri u Velikom Tolku, a rasprava o strategijama prerastala je u nasilne ispade, planove o spaljivanjima štandova, bratskim okupljanjima, prebijanju “pedera” u mračnim ulicama”, napisao je.

Zanimljivo, takav uvid znatno se razlikuje od onog kojeg je objavio portal 100posto.hr u kojem su sudionici “mladi, elokventni, načitani i kadri argumentirati svoje stavove”, a riječ je članku koji također nije bio naklonjen “desničarima” što se jasno vidi iz naslova.

‘Tekst pun laži, neistina i podrugljivih etiketa’

O tekstu u Jutarnjem oglasio se i Frano Čirko, predsjednik stranke Generacije Obnove koja je organizator događanja.

“Autor članka se nije usudio potpisati tekst pun laži, neistina i podrugljivih etiketa u kojemu je na potpuno iskrivljen način prepričao naš sinoćnji događaj”, napisao je Čirko te dodao kako se autor “smijao, pljeskao i jeo na račun kuće”.

Tvrdi kako su neistine da je rasprava prerasla u “nasilne ispade”, “planove o spaljivanjima štandova i prebijanju ‘pedera’ u mračnim ulicama” te su od Jutarnjeg lista zatražili objavu ispravka na naslovnici gdje je objavljen i članak te brisanje neistinitih dijelova teksta u roku odmah po primitku dopisa.

“Sinoćnja rasprava, iako je zračila političkom nekorektnošću i otvorenim iznošenjem stavova (što je i cilj naših rasprava), vođena je na vrlo visokoj i akademskoj razini, s obzirom da su u njoj sudjelovali četvorica sveučilišnih profesora, trojica saborskih zastupnika, brojni studenti itd.” istaknuo je.

Dodaje i kako su raspravi sudjelovali čak i ideološki neistomišljenici, kojima su se ostali sudionici suprotstavili argumentima, a ne nasiljem. Osim neistina o pozivima na nasilje, Čirko zamjera autoru i niz podrugljivih izraza i etiketa te netočno citirane izjave pojedinaca, koje se u množini pripisuju svim sudionicima.

Osim reakcije samog organizatora, o pristojnoj i nenasilnoj atmosferi može se iščitati i iz svjedočanstva posjetitelja koji je komentirao za portal Index.hr.

Daljnji pokašaji uvođenja ‘kulture otkazivanja’

Iako je sam događaj održan, a organizatori i vlasnik nisu popustili pred pritiscima, lijevi aktivisti pokušali su ošteti pivnicu “Veliki Tolk” pozivom na masovno pisanje negativnih recenzija i prijavljivanje, a takvi postupci naišli su na odobravanja Jutarnjeg lista i Indexa.

U osvrtu na najposjećenije “Desničare u pubu” organizatori su napisali sljedeće:

“Željeli bismo ovim putem zahvaliti Antifašistički VJESNIK i brojnim LGBT+P aktivistima koji su nam besplatno radili na promicanju događaja. Zahvaljujući vama, jučer smo oborili sve rekorde posjećenosti, imali trojicu saborskih zastupnika na događaju, sjajnu raspravu s mnogo odličnih izlaganja, a i nevjerojatan afterparty na kojem smo se prisjetili starih glazbenih uspješnica”.

“Nastavljamo brže, više i jače”, zaključili su, a kao prigodnu temu sljedeće rasprave najavili su “kulturu otkazivanja”.

Spomenuti prisutni saborski zastupnici bili su zastupnici kluba Hrvatskih suverenista; Marijan Pavliček, Hrvoje Zekanović i Marko Milanović Litre.

Zagovornici slobode i tolerancije pokušavaju zabraniti kultni zagrebački događaj

 

 

Komentari