Franić: Dva tjedna vapimo, vrištimo, apeliramo na ozbiljniji pristup ovoj situaciji

Facebook

Tomislav Franić, psihijatar i član izvršnog odbora HUBOL-a komentirao stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Komentirajući kritike HUBOL-a prema Stožeru i mjerama koje uvode, Franić je rekao da oni ne kritiziraju, nego govore istinu utemeljenu na brojkama.

“Nažalost, brojke nas apsolutno podržavaju. Danas smo dosegli dvije nesretne brojke, a prije dva tjedna HUBOL rekao da će se na 2000 pacijanata sustav početi raspadati, danas punimo šatore u Varaždinu, hotele u Čakovcu, dva tjedna vapimo, vrištimo, apeliramo na ozbiljniji pristup ovoj situaciji. Virus očito cirkulira slobodno u populaciji. Dosegli smo 1500 mrtvih. To je 1500 obitelji koje razmišljaju jesu li članovi njihovih obitelji mogli živjeti još jedan mjesec, još koju godinu. U konačnici i pokopani su u krugu od 10-15 ljudi”, rekao je Franić za N1.

Nedostaje nam čvrsto liderstvo 

Koronavirus, kaže, neće iskorijeniti svijet i neće nestati čovječanstvo.



“Ali svaki dan umire 50 ili 60 ljudi koji nisu trebali umrijeti. Mi medicinari ne možemo pristati na to. Odgovornost i za napredak i za nazadnost trebaju preuzeti oni koji upravljaju nama”, rekao je Franić.

“Svako odgađanje je mrcvarenje, svako odgađanje je gubljenje situacije. Situacija je preuzela kontrolu nad nama. Danas, kad bi korona nestala, imat ćemo nekoliko stotina umrlih obzirom kakva je situacija u bolnicama i s krevetima”, rekao je Franić.

Istaknuo je da su djeca i adolescenti u ovoj krizi daleko najupropaštenija generacija, a kad se govori o lockdownu, da je riječ o traumatskom iskustvu koje će imati katastrofalne učinke i na djecu i na mlade.

“Porast je anksioznih poremećaja koje proizlaze iz nesigurnosti i konfuzije i bombardiranja različitim, kontraditornim informacijama, koje se mijenjaju iz dana u dan. Nedostaje nam čvrsto liderstvo, jedna točka koja će nas pokušati tržati dve na okupu u ovoj situaciji”, rekao je Franić.

Komentari