Francuski veleposlanik Thebault optužio Australiju za prijevaru

Francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault optužio je u srijedu Australiju, koja je otkazala nekoliko milijardi vrijedan ugovor o gradnji podmorničke flote, za prijevaru.

“To je bila namjerna prijevara”, rekao je Thebault novinarima u Canberri.

“A zato što je ulog bio mnogo veći od kupnje podmornica i zato što je ugovor sklopljen uz prijenos tajnih podataka, možemo reći da nam je zabijen nož u leđa”, dodao je.

Australija je u rujnu otkazala ugovor s Francuskom tvrtkom Naval Group, nakon što je s SAD-om i Velikom Britanijom sklopila sporazum o izgradnji najmanje 12 nuklearnih podmornica. Novo savezništvo, nazvano AUKUS, trebalo bi Australiji prvi put u povijesti omogućiti pristup podmornicama na nuklearni pogon.



Ta je odluka uzrokovala velik bilateralni spor, a Francuska je u znak protesta opozvala svoje veleposlanike iz Australije i SAD-a. Thebault se prošloga mjeseca vratio u Canberru te je u srijedu prvi put javno progovorio o bilateralnim odnosima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je rekao da mu je australski premijer Scott Morrison lagao o tome kakve su namjere Canberre. Morrison je opovrgnuo tu tvrdnju.

Komentari