Francuska uputila upozorenja britanskim brodovima

Francuska je uputila upozorenja britanskim brodovima koji su ribarili u vodama blizu luke La Havre, rekla je vlada danas dok rastu napetosti između susjeda oko dogovora glede ribarstva nakon Brexita.

Francusko ministarstvo pomorstva reklo je da je tijekom noći objavilo upozorenje dvama brodovima, od kojih je jedan preusmjeren u francusku luku. Kapetanu tog broda prijeti sudski postupak i oduzimanje ulova.

Francuska je rekla da njezinim ribarima nedostaje pola dozvola potrebnih za ribolov u britanskim vodama, za koje Pariz kaže da im London duguje nakon izlaska iz Europske unije.

U srijedu je Francuska objavila popis sankcija koje bi mogle stupiti na snagu od 2. studenoga ako ne bude potrebnog napretka u ribolovnom sporu s Britanijom, rekavši da radi na drugom krugu koji bi mogao utjecati na opskrbu električnom energijom njezina susjeda.



Francuska bi mogla pojačati granične i sanitarne provjere robe iz Britanije, uskraćujući njezinim ribarskim brodovima pristup određenim lukama, i pojačati provjere kamiona koji voze između dviju zemalja, navodi se u zajedničkom priopćenju ministarstva pomorstva i europskih poslova.

Komentari