Francuska i SAD dogovorili okvir za razgovore o međunarodnom sustavu oporezivanja

flickr.com

Francuska i SAD dogovorili su okvir za razgovore o međunarodnom sustavu oporezivanja digitalnih usluga, objavio je u četvrtak francuski ministar financija i gospodarstva Bruno Le Maire.

Le Maire je kazao da se s američkim kolegom Stevenom Mnuchinom dogovorio da mandat za razgovore više neće uključivati odredbu koja bi kompanijama dopuštala mogućnost izbora hoće li plaćati porez ili ne.

Složili smo se da takva mogućnost izbora “ne bila pravedna polazišna točka”, navodi Le Maire.

Time je otklonjena prepreka koju je radu Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OEC) na globalnom digitalnom porezu u prosincu prošle godine postavio američki ministar financija.



Mnuchin je pak danas novinarima rekao da su razgovori na razini OECD-a o minimalnoj poreznoj stopi za multinacionalne kompanije važniji od spornog pitanja gdje će se oporezivati zarada na digitalnim uslugama.

“To je daleko važnije jer štiti sve od natjecanja tko će imati niže poreze i sprečava porezne

oaze”, kazao je američki ministar financija.

Dan ranije Francuska i SAD odmaknule su se s ruba trgovinskog spora koji je prijetio zbog francuskog uvođenja poreza na digitalne usluge globalnih divova poput Facebooka, Amazona i Googlea.

Le Maire je u srijedu rekao da će Francuska obustaviti naplatu poreza do kraja godine kako bi olakšala rad OECD-a na novom sustavu oporezivanja.

Mnuchin je pak najavio da će SAD do kraja godine obustaviti primjenu uzvratnih carina na francuski uvoz.

Komentari