(FOTOGALERIJA) MISE U DOBA KORONE Vjernici su se počeli vraćati u crkve, evo kako to izgleda

U Hrvatskoj je počelo popuštanje restriktivnih mjera koje su uvedene zbog epidemije koronavirusa. Već pri samoj najavi o popuštanju mjera, najviše reakcija privuklo je održavanje misa, osobito nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio da broj vjernika u crkvama neće biti ograničen niti će se provoditi kontrola kako bi se nadziralo pridržavanje preporuka koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Sve to je izazvalo burne reakcije u javnosti jer građani smatraju da bi je u ovoj situaciji crkva povlaštena i da bi se trebale popustiti i neke druge mjere. Građani se pitaju zašto se ne može okupiti više od pet osoba na javnom mjestu ako broj vjernika u crkvama nije ograničen.

Donosimo neke od glavnih preporuka HZJZ-a koje bi trebale pomoći u suzbijanju širenja koronavirusa u vjerskim objektima:

  • Bez blagoslovljene vode na ulazu. Preporučuje se uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava i drugih liturgijskih prostora kojom obično vjernici čine znak križa prilikom ulaska ili izlaska iz crkve ili drugog molitvenog prostora.
  • Nema molitvenika ni pjesmarica. Za vrijeme trajanje epidemije, neophodno je uklanjanje
    molitvenika i pjesmarica iz klupa.
  • Nema pružanja ruku. Izbjegava se pružanja znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom
    gestom.
  • Dezinfekcija ruku svećenika. Obvezna je dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja svete pričesti prije samog čina podjeljivanja svete pričesti.
  • Sveta pričest na ruke. Podjela svete pričesti preporučuje se isključivo na ruku, a ne na usta.
  • Mjere za ispovijed. Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.
  • Prikupljanje milostinje. Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju košaricu za milostinju.
  • Ograničen broj sudionika na primanju sakramenata i nošenje maski. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Cjelovite preporuke moguće je pogledati OVDJE.



Kako održavanje misa izgleda u stvarnosti, možete pogledati u našoj fotogaleriji. Nakon popuštanja mjera održana je misa u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, a evo i kako je to izgledalo.

Komentari