FOTO Vjekoslav Prebeg sletio u Hrvatsku, dočekala ga Hitna: ‘Zadnjih pet mjeseci mi je bilo jako teško’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što su u srijedu Ukrajina i Rusija izvršile neočekivanu razmjenu od gotovo 300 zarobljenika, među njima se našao i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti.

Danas se Prebeg vratio u Hrvatsku, sletivši iz saudijskog Rijada, a na zagrebačkom aerodromu ga je dočekala hitna pomoć, koja ga je prevezla u KB Dubrava.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Lijepo je vratiti se u Hrvatsku. Zadnjih pet mjeseci mi je bilo jako teško. Trenutno se osjećam dobro, ali ćemo napraviti neke pretrage za svaki slučaj”, kazao je Prebeg.

Prijetila mu smrtna kazna
Prebegu je prijetila smrtna kazna, a u kolovozu se pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici, gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca izjasnio da nije kriv pred sudom



U srijedu je zajedno s devetoricom drugih stranih državljana avionom sletio u Saudijsku Arabiju, odakle je objavljena i prva snimka puštenih zarobljenika.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u samoproglašenoj republici. Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

S njim se jučer čuo i premijer Andrej Plenković te je zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći pri povratku Prebega. “Ono što je najvažnije, čuli smo se. On meni djeluje u dobrom stanju, vrlo je zadovoljan. Sretan je što je konačno u prigodi da se vrati kući”, kazao je jučer Plenković, prenosi Dnevno

 

Komentari