(FOTO / VIDEO) PROCESIJA ‘ZA KRIŽEN’ Evo kako je izgledala procesija koja se održala u dosad nezabilježenim okolnostima

Nikola Vilic / CROPIX

U četvrtak navečer na Hvaru je održana procesija Za križen, na kojoj iz svakog mjesta (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) sudjeluje po 15 sudionika, a za to imaju dozvolu Stožera civilne zaštite RH.

S obzirom na to da iz Nacionalnog stožera civilne zaštite svakodnevno upozoravaju kako se treba pridržavati svih propisanih mjera, ova je procesija izazvala burne reakcije u hrvatskoj javnosti.

Na Hvaru se večeras održava procesija. Stožer je dozvolio jer je to tradicija koja stanovnicima Hvara strahovito puno znači



“Stožer je dao dozvolu da se održi taj tradicionalni događaj koji stanovnicima Hvara strahovito puno znači, uz propisivanje strogih mjera higijene i distanciranja i uz epidemiološku procjenu”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak.

A kako je procesija protekla možete pogledati u nastavku.

"Following the Cross"

Jelsa Cross is leaving Jelsa, soon we will welcome Vrboska Cross..

Gepostet von Visit Jelsa am Donnerstag, 9. April 2020

Procesija “Za Križen” je tradicionalno krenula u 22 sata iz šest mjesta sa središnjeg dijela otoka Hvara. Svako mjesto ima svoga križonošu i svaka povorka ide u krug tako da se nigdje međusobno ne susreću. Križonoše su: Jelsa – Ivica Gamulin, Pitve – Roman Radonić, Vrisnik – Prošper Grgičević, Svirče – Andro Balić, Vrbanj – Mateo Bratanić i Vrboska – Dinko Damjanić, javlja Dalmacija Danas.

Procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu i završavaju povratkom u svoju župnu crkvu. Ne smiju se susresti.

Sudionici su dobili dezinfekcijska sredstva da se crkva u svakom mjestu nakon dolaska povorke iz drugih pojedinih mjesta dezinficira.

Komentari