FOTO Ursula von der Leyen nakon sastanka s Vladom: Ovo je povijesni trenutak za RH

Prioriteti hrvatskog predsjedanja EU-om i naši su prioriteti, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na početku sastanka hrvatske vlade i Komisije u petak u Zagrebu.

“Susret u Vladi s predsjednicom Europske komisije potvrdio je da Hrvatska i Komisija Ursule von der Leyen idu zajedno ka ispunjavanju ambicioznih političkih ciljeva za institucionalno i zakonodavno razdoblje pred nama”, kazao je Andrej Plenković nakon plenarnog sastanka Vlade i predsjednice Europske Komisije.

Osvrnuo se i na teme kojih su se dotakli.

“Predstavili smo naše prioritete – Europu koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i koja je globalno utjecajna, kao i naš pogled kako rješavati nekoliko ključnih zakonskih dosjea na dnevnom redu europskih institucija.”



Višegodišnji financijski okvir, istaknuo je, ključni je dokument kojeg treba donijeti na početku manadata nove Europske komisije, a Hrvatska će, dodao je, učiniti sve da se postigne kompromis koji će biti sukladan očekivanjima država članica Europske unije.

“Hrvatska, kao najmlađa članica, imala je priliku koristiti samo jednu financijsku perspektivu, ali i dalje želi loviti korak sa zemljama srednjoistočne Europe, koje su, kad gledamo razdoblje od 2004. do 2019., imale prigodu apsorbirati gotovo 365 milijardi eura.”

Razgovarali su i o politici proširenja.

“Otvorili smo i temu perspektive proširenja na države jugoistoka Europe, nama susjednih zemalja. Početkom svibnja u Zagrebu ćemo imati sastanak na vrhu Europske unije, želimo unijeti novu dinamiku i po mogućnosti, razriješiti i deblokirati situaciju koja se tiče otvaranja pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.”

Na kraju je kazao da je s čelnicom Europske komisije razgovarao o globalnom utjecaju Europske unije, ali i Zelenom planu, koji daje smjer za gospodarsku prilagodbu.

“Naš uspjeh ovisi o vašem”

Ursula von der Leyen kazala je kako je ovo povijesni trenutak za Hrvatsku.

“Ovo je prvi put da Hrvatska preuzima predsjedavanje Vijećem. To je važno i za Europsku komisiju jer ćete predjedavati i tijekom naših prvih 100 dana. Pozorno sam slušala prioritete i mogu reći da su vaši prioriteti i naši. Naš uspjeh ovisi o vašem”, kazala je Ursula von der Leyen o hrvatskom predsjedanju.

“Svjesni smo da hitno trebamo postići napredak kad je riječ o Zelenom planu. Ako želimo postići cilj da budemo klimatski neutralni do 2050. godine, moramo djelovati sada, poduzeti sve potrebne zakonodavne korake.”

Kad je riječ o Višegodišnjem financijskom okviru, naglasila je da očekuje da će Hrvatska pomoći u postizanju konsenzusa među zemljama članicama.

“Idući mjeseci posebno su važni za naše odnose s Balkanom. Predstavili ste tu temu, uveli ste je i znamo da možemo računati na Hrvatsku, da je Hrvatska veliki zagovarač te teme. Radit ćemo na metodologiji te ćemo iznijeti prijedlog za metodologiju procesa proširenja u prvom dijelu godine. Uvjerena sam da nas to ne bi trebalo spriječiti da pokrenemo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su ispunile kriterije a mi moramo ispuniti svoje obećanje.”

Najavila je donatorsku konferenciju za Albaniju 17. veljače, na kojoj će se prikupljati sredstva za pomoć Albaniji nakon razornih potresa.

“Želimo pomoći Albaniji u obnovi”, zaključila je.

Osvrnula se i na izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

“U srijedu sam bila u Londonu, susrela sam se s premijerom Borisom Johnsonom. Želimo ostati dobri prijatelji, susjedi i partneri. To je priča o starim prijateljstvima i novim počecima.”

Komentari