FOTO Snažno nevrijeme praćeno ogromnom tučom pogodilo Zagorje, šteta je velika

Foto: Facebook/Zagorje International

Nevrijeme praćeno snažnom tučom, koje je jučer navečer pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska Sela, uzrokovalo je golemu štetu na usjevima i vinogradima. Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek izjavio je za Hinu kako je nepogoda koja je zadesila njegov grad užasna i da je punih pet minuta padala tuča veličine oraha do lješnjaka.

“Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i nemam riječi kojima bih ovo opisao. Prave razmjere štete vidjet ćemo ujutro”, rekao je Brlek. Naglasio je da još uvijek nema potpune informacije, ali da su najvjerojatnije stradali i automobili. Ima dojava i da je poplavljen određeni broj podruma na području Klanjca.

Prema informacijama iz Županijskog centra 112, na području općine Zagorska Sela također je padala tuča veličine lješnjaka do oraha, ali zasad nema dojava o štetama na objektima. Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te Oroslavje.

Gradonačelnik tog grada Viktor Šimunić u obilasku je terena. Potvrdio je za Hinu da je tuča padala oko 10 minuta i da se cijeli grad bijeli. Osobno je kontaktirao određeni broj poljoprivrednika koji kažu da su im usjevi uništeni, no prava procjena znat će se tijekom idućih dana.Načelnik Kumrovca: Katastrofa! Na mjestima ima i nanosa tuče visine do 70 centimetara
Slično je i na području Kumrovca. Načelnik Robert Šplajt nazvao je situaciju pravom katastrofom.

“Stanje je katastrofa. Gore ne može biti. Ovo u životu nisam doživio. Još uvijek imamo tuče na cesti. U nekim mjestima i do 10 cm. Čekamo ralicu da razgrne, na cesti je kolaps, automobili stoje. U nekim mjestima bilo je nanosa i do 70 cm tuče. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je tuča uspjela sve uništiti”, izjavio je Šplajt.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak za isti je portal rekla da je situacija loša, a šteta velika.

“Nasadi kukuruza su totalno uništeni, sve je bijelo kao da je pao snijeg. Tuča je bila od veličine lješnjaka do veličine oraha, kako gdje, ali količina tuče koja je pala je ogromna. Zvala sam i 112 jer su na području općine dva nanosa blata na državnoj cesti”, kazala je načelnica Krivec Jurak.

Nevrijeme i u Zagrebu, dijelovi Ozlja ostali bez struje, u Karlovcu oluja čupala stabla
Nevrijeme je jučer kasno navečer pogodilo i Zagreb i okolicu. Munje su parale nebo, pala je jaka kiša i puhao je snažan vjetar.

Teška je situacija bila i u dijelu Zagrebačke županije gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća. ​Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana vezanih uz grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije. Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

“ŽC 112 Zagreb također je zaprimio više dojava građana vezanih uz grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije. Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća”, priopćili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Ni Karlovačka županija nije ostala pošteđena strašnog olujnog nevremena, javlja Kaportal. Prema zasad dostupnim informacijama, najgore je bilo na širem draganićkom području, gdje je tuča veličine jajeta nanijela ogromne štete usjevima, mnogima su stradale i kuće, a ukupne štete tek će se zbrajati.

Olujna kiša s grmljavinom pogodila je i ozaljsko područje, gdje je nestalo struje. Izuzetno snažan vjetar u Karlovcu je čupao stabla pa su vatrogasci imali dosta posla. Sve je trajalo vrlo kratko, ali izuzetno intenzivno.

Vlada najavila hitnu pomoć
Vlada će žurno pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji u saniranju štete prouzročene tučom, objavio je kasno navečer na Twitteru glasnogovornik vlade Marko Milić nakon što je nevrijeme praćeno snažnom tučom pogodilo Hrvatsko zagorje.

“Zbog katastrofe koja je pogodila Krapinsko-zagorsku županiju premijer Andrej Plenković razgovarao je sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i čelnicima pogođenih područja”, navodi Milić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ujutro će, kaže Milić, posjetiti županiju, te će vlada pomoći u saniranju štete.

Danas pretežno sunčano, s umjerenom naoblakom, na Jadranu lokalni pljuskovi
Danas će biti pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro na kopnu lokalno kratkotrajna magla. Kasno poslijepodne i osobito navečer su na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti uz više oblaka lokalno mogući pljuskovi i grmljavina, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar na kopnu većinom slab, a na Jadranu najprije slaba i na sjevernom dijelu umjerena bura, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 27 do 32 Celzijeva stupnja, prenosi Index.

 

Komentari