FOTO: Gluhi splitski sportaši dobili su svoj prostor na Blatinama

Foto: čitatelj

Splitski sportski savez gluhih dobio je svoj prostor u Splitu na Blatinama, a otvorenje je posjetio i gradonačelnik Ivica Puljak.

Iskrena sreće je bila vidljiva na licima brojnih mladih ljudi koji su se okupili na otvaranju prostorija Splitskog sportskog saveza gluhih (SSSG) na adresi Poljička 17, na Blatinama ove srijede.

Sve su to redom sportaši, što rekreativci, što profesionalci koji su osmijesima pozdravili otvaranje prostorija svog saveza koji eto, nakon 73 godine postojanja, konačno ima svoju službenu adresu i prostor, piše Slobodna Dalmacija.

Među njima bio je i Miro Opačak, predsjednik Saveza, neizmjerno ponosan što može biti domaćin svim dobronamjernim ljudima koji žele sudjelovati u razvoju sportskog duha među gluhim i nagluhim osobama.



“Trudio sam se pet godina da dobijemo ovaj prostor, a preko 70 godina koliko savez postoji, napokon imamo prostor u kojem možemo pomagati djeci i odraslima da se uključe u sport. Iskoristio bih priliku i pozvao roditelje gluhe djece da nam se jave i uključe djecu u sportske aktivnosti. Svi su dobrodošli. U Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo preko 50 djece koja su gluha i kroz ovaj prostor ćemo im pružiti svu moguću podršku.

Preko stotinu osoba je uključeno u naš savez, od djece, mladih do odraslih, te mnogih vrhunskih sportaša. Borit ćemo se i dalje da gluhi sportaši budu ravnopravni s ostalima. Grad Split nam pruža veliku podršku i pomaže nam, te smo mu neizmjerno zahvalni”, rekao je Opačak uz pomoć prevoditeljice predstavivši zlatne momke i djevojke koji su savezu, a i samom Splitu donijeli brojne medalje u raznim sportovima.

SSSG
Foto: čitatelj

Tek sportski znalci znaju da je hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih jedna je od najtrofejnijih sportskih ekipa u Republici Hrvatskoj s osvojenih sedam olimpijskih medalja – četiri zlatne, jednom srebrnom i dvije brončane. Na Europskim prvenstvima imaju četiri zlata te po jedno srebro i broncu, dok na Svjetskom prvenstvu imaju osvojena dva zlata.

Za odličja se srčano borio i 28-godišnji Ilija Perak, nagluhi rukometaš koji se sprema za Olimpijske igre koje se dogodine održavaju u Brazilu.

“Nadamo se da nam korona neće poremetiti planove, te ćemo s igara donijeti medalju. Otvaranje prostora našeg saveza je velika stvar za nas jer je savez spona da se uključimo u sport. Ja sam odrastao u okolici gdje svi čuju, pohađao sam redovan sustav školovanja, a paralelno sam išao na govorne vježbe, naučio čitati s usana i tako olakšao svakodnevni život.

Mi gluhi ne možemo svugdje raditi niti obavljati mnoge aktivnosti kao čujući, ali sport je nešto gdje svi možemo biti uključeni” – rekao je Perak.

Slaže se kako bi trebalo izjednačiti sve sportaše s hendikepom jer primjerice paraolimpijci nisu u ravni s gluhim sportašima.

Foto: čitatelj

Marijo Lušić, počasni predsjednik HSSG kazao je nam je kako je u Hrvatskoj oko 12,5 tisuća gluhih osoba a njih oko 700 se bavi sportom, od kojih 90-ak profesionalno.

“Split je jaki centar sportskog saveza gluhih. U Zagrebu i Splitu pokrenut je projekt pod nazivom ‘Uključivanje gluhe djece i mladeži u redovan sustav sporta’, s glavnim ciljem stvaranja baze mladih gluhih sportaša i sportašica te omogućavanje njihovog nesmetanog sportskog razvoja, ali prije svega ostvarivanje socijalne integracije. Ako si sretan i zadovoljan, sve je u životu lakše bez obzira na hendikepe koje imate”, smatra Lušić.

Članovi saveza gluhih sportaša vele kako je gluhim osobama najveću prepreku predstavlja komunikacija s čujućim osobama. Djeci u školama je tako dosta teško jer nastavnici ne znaju kako im pristupiti, a i u sportskim klubovima su slične situacije. Stoga ovaj projekt uključuje kineziologa, i prevoditelje za hrvatski znakovni jezik kako bi olakšao i amortizirao moguće početne poteškoće u komunikaciji između svih uključenih, od same gluhe djece, njihovih roditelja, ali i trenera.

Mihaela Babić jedna je od prevoditeljica u savezu gluhih.

“Odluka da naučim znakovni jezik krenula je od moje želje da nekom olakšam život, barem malo. Volim pomagati i još uvijek učim znakovni jezik koji je zahtjevan ali kada vi vidite sreću na licima gluhih osoba koji su vas razumjeli i kojima ste nešto prenijeli, onda znate da je vaš trud opravdan”, rekla je Mihaela.

Foto: čitatelj

Prigodnoj svečanosti otvaranja prostora nazočio je i gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima koji je čestitao savezu na izvrsnim sportskim rezultatima koje su postigli do sada.

“Želim im da ovi prostori pomognu da se nastavi rad s mladima i da donose nove rezultate. Grad je uredio ovaj prostor za malu naknadu mjesečnu, financirao obnovu prostora i dalje će im pomagati. Zahvalio bih mom prethodniku Opari koji je započeo uređenje ovog prostora”, rekao je Puljak.

 

Komentari