FOTO Dodik: Mnogo stvari se u BiH promijenilo. Moram reći, prije svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba

Milorad Dodik vođa bosanskih Srba otkrio je o čemu je danas razgovarao s predsjedniko Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu. 

“U suštini ja sam izabrani član Predsjedništva ispred Republike Srpske. Bilo mi je zadovoljstvo da ima priliku razgovarati s predsjednikom i premijerom Republike Hrvatske”, rekao je.

Dodao je kako Milanovića i Plenkovića upoznao sam sa situacijom u BiH iz perspektive Srba, s načinom na koji funkcionira BiH sa svim zastojima, s činjenicom da je devastiran Daytonski sporazum od strane međunarodnog faktora, te kako u BiH još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja, da postoje tri suca Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najščešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH.

“Teme su bile i naša gospodarska suradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradišci…”, rekao je.

Na pitanje hoće li se rušiti kuće Hrvata koje su na toj trasi, Dodik ističe kako nitko nema namjeru ništa rušiti.

“To je davno, prije 25 godina tema koja je možda imala smisla. Kada smo planirali gradnju autoputa, vjerojatno se neki od objekata moraju maknuti. Intervencijom hrvatske zajednice recimo u okolini Modriča mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru učiniti i na trasi koju planiramo graditi od Banja Luke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Nitko to ne radi namjerno”, kaže Dodik.

Hrvatska je jamac Daytonskog sporazuma

Kad je riječ o Daytonu i onom što predsjednik Milanović traži, Dodik kaže: ”Hrvatska je sa Srbijom potpisala okvirni Sporazum i neka Alijina BiH koja nije bila verificirana ni priznata. Dakle, kao takva Hrvatska se smatra i jest jamac Daytonskog sporazuma i u tom pogledu njezina je obveza i dužnost da se interesira i štiti slovo Sprazuma. Očigledno je da je mnogo stvari promijenjeno. Moram reći, prije svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba u BiH. Predsjednik je htio biti upoznat na koji način mi vidimo da to treba rješavati. Mislim da se prije svega mora poštivati konstitutivnost naroda i prava koja su stečena Daytonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, i da nitko ne može birati predstavnike – kao u slučaju gdje imamo da Bošnjaci biraju člana predstavništva Hrvata gospodina Komšića glasovima Bošnjaka i on provodi bošnjačku, a ne hrvatsku politiku. To sigurno nije dobro. Nije dobro za ukupne odnose u BiH, nije dobro za povjerenje Hrvata i Srba u BiH.”

Dodik kaže da se primarno zalaže za mir, stabilnost i dogovor.

“Ali ako nema dogovora, što ćemo? Nas tretiraju kao agresore. Kad Sarajevo nešto govori, najčešće kaže: Srbi su agresori. Kako mogu ja koji sam rođen u Banja Luci biti agresor u Banja Luci. Moja politika je da se problemi riješe. 25 godina se hrabri jedan hibrid koji je neuspješan, hrani ga međunarodni faktor. Potrošio je ogroman novac na to, na pokušaj. Ono što ne funkcionira u BiH, nisu krivi lokalni politički faktori u BiH, nego međunarodni faktor koji je grubo upravljao BiH, koji je donosio zakone, mijenjao ustave, donosio pojedinačne odluke. Međunarodna zajednica je morala polučiti rezultat koji je održiv, ali on jednostavno nije održiv.”

‘Greška je ne komunicirati’

Iz Milanovićevog ureda kažu kako niti imaju niti će imati kontakte s Vučićem. Šarić je pitao Dodika je li bez suradnje Hrvatske i Srbije moguće poboljšanje stanja u BiH?

“Nemam namjeru komentirati svog domaćina. Mislim da je greška ne komunicirati. Mislim da Vučić ima dobre namjere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika. Srbi i Hrvati kao narodi kroz povijest jesu imali teška sučeljavanja i teško breme nose, ali svakako u ovom trenutku su najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države. Naprosto smo primorani surađivati, ja vjerujem da će to te komunikacije doći i treba do nje doći”, zaključio je Dodik.

Komentari