Fond uzvratio Pavičić Vukičević: Trebala bi dobro znati što radimo. Zagreb bi mogao slijediti primjer uspješnije Sisačko-moslavačke županije

Damir Vanđelić/Davorin Visnjic/PIXSELL

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije objavio je priopćenje u kojemu su komentirali kritike na rad Fonda. 

Danas je vršiteljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević ponovno prozvala Fond u svojoj Facebook objavi pod naslovom ‘Grad Zagreb obnavlja, što radi Fond za obnovu’

“Naš je rad transparentan i u skladu s propisima, poput Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Jasno su definirane nadležnosti Fonda za obnovu i nemamo namjeru ni ovlasti postupati suprotno zakonima, pravilnicima i programima mjera”, piše u priopćenju Fonda.

Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu

Dodaju kako vršiteljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika i članovi njenog tima ponovno prozivaju Fond za sporu obnovu Grada Zagreba.



“Spora obnova je, nažalost, činjenica. U šest mjeseci od potresa u Zagrebu 22. ožujka do donošenja zakona 20. rujna, Grad je sam mogao pokrenuti cjelovitu obnovu tamo gdje je u posjedu ili je vlasnik. Umjesto toga, Fond su nedavno prozvali za nesreću u kojoj je teže ozlijeđen naš sugrađanin na Trgu Bana Jelačića broj 4. Na njega su pali komadi skele i podupirača na zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba, dok je upravitelj zgrade Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) koje je i ugovorilo izvođača čija je skela ozlijedila gospodina. Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu i bilo bi logično da Grad, s preko 20 tisuća zaposlenih, sam pokrene obnovu”, kažu.

“Što i kako Fond radi trebala bi jako dobro znati jer je i Grad Zagreb osnivač Fonda i ima dva predstavnika u Upravnom vijeću, a stranka MB365 je prisutna u Saboru i glasovala je za Zakon o obnovi, pa im ne bi trebala biti nepoznanica da Fond provodi obnovu isključivo po odlukama Ministarstva”, podsjećaju u Fondu.

Grad Zagreb trebao bi slijediti primjer Sisačko-moslavačke županije

Dodaju i to da bi Ministarstvo donijelo odluku, potrebno predati zahtjev za obnovu i tu je grad Zagreb osjetno manje pomogao građanima nego druge okolne županije, pa je na 6.719 neupotrebljivih i privremeno neupotrebljivih zgrada stiglo tek 1403 zahtjeva za obnovu, što znači da je omjer zahtjeva na broj neuporabljivih zgrada tek 20.9%.

“Dijelom je to jer je izostala organizacija lokalne uprave koju je na puno većem broju neuporabljivih zgrada organizirao Stožer za Sisačko Moslavačku županiju čiji primjer mogu slijediti”, napisali su u Fondu.

“Apeliramo stoga da se uoči i tijekom predizborne kampanje javnost ne izlaže neutemeljenim navodima, a kojima se stvara dojam da Grad Zagreb obnavlja, a Fond za obnovu ne. Zaključno, ovi napadi neće negativno utjecati na rad Fonda, no pozivamo sve kandidate na lokalnim izborima da se ostave bespotrebne politizacije ove teme i svoju energiju usmjere na ubrzavanje procesa obnove te, ako još nisu upućeni u našu djelatnost, pročitaju vodič za obnovu i odgovore na česta pitanja koja se nalaze na našim stranicama, kako bi se bolje informirali prije medijskih istupa vezanih za obnovu”, navodi se u priopćenju.

Komentari