FINSKA PREMIJERKA SANNE MARIN: Vjerujem da Hrvatska podržava naše članstvo u NATO-u

Finska premijerka Marin je rekla da cijeni hrvatsko prijateljstvo i suradnju, a razgovore je ocijenila vrlo važnima, dodavši kako vjeruje da će Hrvatska i Finska uskoro biti saveznici u NATO-u.

– Nema tješnjeg odnosa nego biti članom ovakvog jednog savezništva gdje branimo jedni druge. Ruski brutalan rat protiv Ukrajine zaista je promijenio sigurnosno okruženje, rekla je Marin, naglasivši važnost podrške Ukrajine.

Rekla je da članstvo u NATO-u uživa veliku podršku finskih građana.

– Mi pružamo sigurnost, naše obrambene snage su među najsnažnijima u Europi i već sada mogu funkcionirati besprijekorno s NATO-om. Zahvaljujemo Hrvatskoj na podršci, poručila je.Marin je također izrazila zadovoljstvo što će Hrvatska sljedeće godine usvojiti euro.

– Zaista možete biti sigurni i u našu podršku kad je riječ o ulasku u schengenski prostor, rekla je.

O NATO-u i BiH

Odgovarajući nakon izjave s Plenkovićem na novinarsko pitanje o sastanku s Milanovićem – koji je već prije poručivao da bi podršku ulasku Finske u NATO trebalo uvjetovati rješavanjem situacije u BiH – Marin je rekla da je s hrvatskim predsjednikom imala dobar razgovor.

– Važno je iz perspektive NATO-a da dvije zemlje koje ispunjavaju sve kriterije postanu članice i bilo bi bolje prije nego kasnije, rekla je.

– Vjerujem da Hrvatska podržava naše članstvo u NATO-u i nisam dobila nikakve druge informacije na današnjem sastanku, dodala je.

Na novinarsko pitanje je li istina da je Milanovića čekala dvije minute, Marin je odgovorila da se želi fokusirati na ono što je bitno.

– Dvije minute mog vremena nisu problem, dodala je.

Komentari