Filipinski predsjednik Duterte čestitao novinarki koja je dobila Nobela zbog tekstova o njegovoj politici

Ured filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea danas je čestitao novinarki Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi za mir, izrazivši zadovoljstvo i nazvavši je “filipinskom pobjedom”.

Ressa, osnivačica neovisnog filipinskog portala Rappler, nagradu dijeli s Dmitrijem Muratovom, a dobili su je za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, naveo je Norveški odbor, u znak podrške slobodi govora koja je ugrožena diljem svijeta.

Izvještavanje Rapplera uključuje pomno praćenje smrtonosnog Duterteova rata protiv droge i niz istraživačkih izvještaja o vladinoj strategiji da iskoristi blogere da prošire bijes među online pristašama koji prijete i diskreditiraju Duterteove kritičare.

Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, a čiji je cilj bio uništiti nju i Rappler, rekla je.



Odgovarajući na pitanje o tome što nagrada znači za vladu, glasnogovornik predsjednika Harry Roque na redovnoj konferenciji za novinare rekao je: “To je pobjeda jedne Filipinke i jako smo sretni zbog toga”.

“Naravno da je istina da postoje pojedinci koji smatraju da Maria Ressa još mora odgovarati pred sudom”, rekao je u prvom komentaru na dodjelu u petak iz Duterteova kampa.

Nagradu su pozdravili mnogi na Filipinima, a kritičari su rekli da je to prijekor Duterteu, čestom kritičaru Rapplera.

Upitana u ponedjeljak koja bi bila njezina poruka Duterteu, Ressa ga je pozvala da ne slijedi pristup ”podijeli pa vladaj’.

“Preklinjem vas, ujedinite ovu zemlju. Nemojte nas razdvajati”, rekla je u intervjuu za informativni kanal ANC.

 

Komentari