Faktograf objavio kako Bernardić nije u pravu o Europskim izborima: po mandatima su SDP i HDZ izjednačeni, a HDZ je dobio više glasova

Davor Pongracic / CROPIX

U dijelu tvrdnje Davora Bernardića da je SDP odnio pobjedu na predsjedničkim izborima nema ničeg spornog, a s obzirom da je njihov kandidat Zoran Milanović danas predsjednik RH.

Međutim, Bernardić nije u pravu kada tvrdi da je upravo SDP pobijedio na izborima za Europski parlament 2019. godine. Nakon provedenih izbora, i SDP i HDZ imaju isti broj predstavnika u Europskom parlamentu – po četiri.

Za SDP to su Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula i Romana Jerković, s time da je Jerković u EP ušla nakon povlačenja Velike Britanije.

Za HDZ to su u ovom trenutku Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Sunčana Glavak koja je na tom mjestu zamijenila Dubravku Šuicu nakon njenog preuzimanja dužnosti potpredsjednice u Europskoj komisiji.



Jednak broj zastupnika u EP-u rezultat je metode preračunavanja glasova u mandate, ali, kao što se to vidi na stranicama DIP-a, izbori koji su provedeni u svibnju prošle godine završili su sa sljedećim rezultatom: HDZ je osvojio 22,72 posto glasova (244.076 glasa), a SDP 18,71 posto glasova (200.976).

U EP su se još plasirali i Ruža Tomašić na listi koalicije HRAST- pokret za uspješnu Hrvatsku, HKS, HSP AS i UHD koja je osvojila 8,52 posto; Mislav Kolakušić koji je za svoju nezavisnu listu osvojio 7,89 posto; Ivan Vilibor Sinčić na listi Živog zida koja je osvojila 5,66 posto te IDS-ov Valter Flego ispred Amsterdamske koalicije stranaka koja je osvojila 5,19 posto.

Po broju glasova, dakle, pobjedu je – iako nedovoljno veliku da stvarno napravi razliku – odnio HDZ koji je na izborima dobio 43.100 glasova više od SDP-a.

Skromnija očekivanja dala dojam pobjede

Ono zašto je stvoren dojam pobjede SDP-a na europskim izborima su prije svega očekivanja. Dok je SDP u te izbore ulazio skromnije, očekujući tri osvojena mandata, HDZ je očekivao najmanje pet, što im nije uspjelo. Već u izbornoj noći predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je svoje nezadovoljstvo riječima:

„Ono što se ovdje dogodilo je velika disperzija glasova, veliki broj lista gdje su se sve snažno angažirale da privuku veliki broj birača, pa je u takvim okolnostima HDZ-u nedostajalo tisuću do tisuću i petsto glasova za peti mandat. I s te strane nisam zadovoljan“, poručio je Plenković.

Nezadovoljstvu je pridonio i negativan trend: na izborima za Europski parlament 2014. godine HDZ je osvojio značajno viših 41,42 posto glasova (381. 844 glasa), s time da na te izbore nije išao sam već u koaliciji s još pet stranaka, a na toj zajedničkoj listi su bile i Marijana Petir i Ruža Tomašić.

Zbog rezultata koji je bio lošiji od očekivanog mjesecima su u medijima trajale analize i međusobna predbacivanja u HDZ-u. Najzapaženiji je bio nastup glavnog analitičara HDZ-a Roberta Kopala koji je za loš rezultat okrivio ‘crnog labuda’, piše Faktograf.

Komentari