Facebook izbrisao grupu podrške Filipu Zavadlavu nakon osude Andreja Plenkovića

Facebook grupa podrške mladom Splićaninu osumnjičenom za trostruko ubojstvo dilera u ponedjeljak je izbrisana.

Grupa “Pravda za Filipa” imala je 16 tisuća članova, a prema pisanju administratora, pokrenuta je “s namjerom da se podrži Filipa koji je dana 11.1.2020. napravio veću uslugu Splitu nego što je policija napravila u zadnjih 30 godina”.

Filip Zavadlav je u subotu uhićen nakon sumnje da je rafalom iz kalašnjikova usmrtio tri osobe koje se povezuje s narko-miljeom. Više o ubojstvu čitajte ovdje:

Osumnjičeni za trostruko ubojstvo u Splitu je 25-godišnji Filip Zavadlav, planirao je smaknuti još dvije osobe



“Heroj, a ne zločinac, skupljamo što više ljudi da bi dali podršku Filipu i po potrebi na kraju organizirali prosvjed da grad Split shvati da je sistem odavno zakazao i da grad vode uhljebi i kriminalci”, stajalo je u opisu grupe.

Administatori grupe skupljali su i financijska sredstva za obranu Filipa Zavadlava, te su zahvaljujući donacijama članova angažirali i odvjetnika.

Grupa za podršku Filipu Zavadlavu angažirala utjecajnog odvjetnika Branka Šerića

Reakcija Facebooka vjerojatno stiže zbog osude dijela javnosti, koji grupu vide kao opravdavanje nasilja. Na podršku Filipu osvrnuo se i premijer Andrej Plenković, kao i Đuro Sessa.

“Prvo – ne smije biti anarhije u hrvatskom društvu i nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke i raditi nešto van zakona. To ne dolazi u obzir. Takve pojave ne smiju biti pojave koje se događaju, a kamoli dobivati društvenu potporu. Tome moramo reći – Ne! To je anarhično ponašanje van okvira pravne države – ne smije biti obrazac ponašanja i neće biti obrazac ponašanja u Republici Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

“Moram priznati da je to meni neshvatljivo. Koristiti ovakve tragedije za općenito takvu društvenu klimu ili za napad na sudstvo je u krajnjoj liniji vrlo kratkovidno i vrlo opasno”, rekao je Sessa.

Nekoliko sati nakon brisanja pokrenuta je nova grupa, koja već broji 1900 članova.

Komentari