EVO U KOJIM MJESTIMA BI MOGLO DOĆI DO POPUŠTANJA MJERA Oni već sad ispunjavaju uvjete

Goran Sebelic / CROPIX

Ako se Vlada u procesu izlaska iz karantene, odluči za regionalni princip, za takvu će odluku imati vrlo jako uporište u brojkama.

“Postoji mogućnost decentralizacije, odnosno da se s mjerama popuštanja prvo krene u županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Očiti kandidati

U čak četiri županije – Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Varaždinskoj i Karlovačkoj – u posljednjih pet dana nije zabilježen ni jedan novi slučaj infekcije. Najočitiji kandidati za relaksaciju mjera su Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija, u kojima novi slučaj zaraze nije zabilježen već 16, odnosno 17 dana zaredom. Osim toga, te dvije županije najbolje stoje i po još dva parametra: imaju najmanji broj zaraženih (samo tri slučaja u Požeško-slavonskoj i četiri u Virovitičko-podravskoj) te najmanji udio inficiranih u populaciji.

KAD MOŽEMO OČEKIVATI POPUŠTANJE MJERA? Hrvatska priprema izlaznu strategiju



Bude li se primjenjivao regionalni princip, relaksacija mjera mogla bi početi u “najzdravijoj”, Požeško-slavonskoj županiji. No, u Županiji još nemaju konkretan plan ni faze po kojima bi se na njihove ulice vratila svakodnevica, niti su nacionalnom stožeru uputili svoje prijedloge.

Odobrenje uz strogo poštovanje svih epidemioloških mjera

Iz Virovitičko-podravske županije nacionalnom su stožeru slali zamolbe tražeći dozvolu rekreativnog ribolova te lova u lovištima isključivo radi sprečavanja šteta na poljoprivrednim usjevima. Za ribolov su dobili pozitivno mišljenje.

“Ako se ovakav, pozitivan trend u našoj županiji nastavi, tražit ćemo suglasnost nacionalnog stožera i popuštanje pojedinih mjera koje bi pomogle našim obrtnicima, poduzetnicima, trgovcima i slično, a za dozvolu rada gospodarskih djelatnosti koje se mogu striktno pridržavati svih epidemioloških mjera”, kaže Kristijan Toplak, s napomenom da će tražiti suglasnost o slobodnom kretanju unutar županije za sve stanovnike bez propusnica.

Stožer Koprivničko-križevačke županije ovaj je tjedan, s obzirom na povećan broj upita lokalnih OPG-a, dozvolio prodaju cvijeća, voća, povrća, sadnica i presadnica na kućnom pragu uz strogo poštovanje svih epidemioloških mjera.

Sjeverni blok

Budući da se u posljednjih pet dana jako dobro drže još neke županije na sjeveru i istoku te u središnjoj Hrvatskoj, poput Međimurske (samo 1 novi slučaj u posljednjih pet dana), Bjelovarsko-bilogorske (1 novi slučaj), Varaždinske (0), Koprivničko-križevačke (3), Sisačko-moslavačke (1), Karlovačke (0), Brodsko-posavske (3) i Vukovarsko-srijemske (1) te da sve te županije čine geografski povezanu cjelinu, moglo bi se razmisliti i o istodobnom popuštanju mjera u cijeloj toj “superregiji”.

Toj cjelini mogle bi se pridodati još i Istarska te Primorsko-goranska županija, u kojima je također situacija pod kontrolom u posljednjih tjedan dana. Malo slabiji kandidati za popuštanje po regionalnom ključu su Ličko-senjska i četiri najjužnije županije te Zagreb i šira okolica, a posebno Krapinsko-zagorska županija, koja ima najveći broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika (91,7 na 100.000). Čini se, međutim, da je najava mogućnosti regionalnog pristupa u popuštanju mjera zatekla lokalnu upravu te da neki županijski stožeri zasad nemaju nikakve konkretne planove. Osim što se slažu da bi prvi potez koji bi tražili bio ukidanje propusnica za kretanje unutar jedne županije, piše Jutarnji list.

Komentari