Evo u koje se zemlje može putovati s covid-potvrdom

Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Krenulo je izdavanje covid-potvrda, a odaziv je velik. Dosad ih je izdano 33.000.  Uz Hrvatsku su još neke zemlje uvele ove potvrde. 

“Oko tri tisuće je izdano preko HZZO-a, a ostatak od 30.000 preko sustava e-građani. Odličan je odaziv. Zaista je puno ljudi odmah prvi dan htjelo imati te potvrde”, rekao je ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović za Index.

Dodaje kako je Hrvatska de facto prva krenula s izdavanjem i implementiranjem ovih potvrda.

“Zasad je sedam zemalja u EU implementiralo ove potvrde, to su Bugarska, Češka, Danska, Poljska, Njemačka, Grčka i Hrvatska. Uskoro se sprema na isto i Austrija i još neke zemlje u EU”.



Na pitanje znači li to da će državljani Hrvatske koji imaju ove potvrde moći s njima putovati u navedene zemlje, rekao je: “Načelno da, trebali bi moći”.

A Hrvatska je, navodi, od jučer uvela i to da djeca do 12 godina mogu ući u Hrvatsku bez testiranja.

“To bi trebalo olakšati dolazak turistima u Hrvatsku. Pomaknuli smo dobnu granicu sa 7 na 12 godina. Djeca do te dobi ne trebaju se testirati za ulazak u Hrvatsku”.

Digitalne covid-potvrde moguće je dobiti i s jednom dozom cjepiva, rekao je u utorak ministar, ali nije siguran kamo državljani Hrvatske mogu putovati s takvom potvrdom.

“Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ako je proteklo 22 dana od tog cijepljenja, također mogu dobiti tu potvrdu”, izjavio je dodavši da je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije po pitanju tog tehničkog rješenja.

“Što se tiče prelaska granice, ovisit će i o drugim zemljama, a u ovom trenutku najvažnija je poruka da svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku jer smo opremili granične prelaze”.

Istaknuo je kako je jasna poruka da će, kada god neka zemlja dobije potvrdu interoperabilnosti i počne izdavati potvrde, njezini građani moći doći u Hrvatsku, što nam je, naglasio je, kao turističkoj zemlji jako važno jer će se svi koji dobiju covid-potvrdu minimalno zadržavati na granici.

“Kada si prvi, onda si prvi. Cijeli sustav bi trebao 1. srpnja profunkcionirati za EU, a do tada će se voditi razgovori. Nama bi bilo idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza cjepiva, da to bude jedna doza od koje su prošla 22 dana, no suvereno je pravo države da odlučuje o svojim kriterijima”.

Dodao je da svaka država može ove potvrde upotrijebiti i izvan konteksta ove upotrebe za prelazak granice.

Komentari