Evo tko su uhljebi koji su dobili mizerni broj glasova, a ipak će sjediti u Saboru

Od 151 zastupnika koji će sjediti u Saboru, njih 33 nije izabrano voljom birača, a apsolutni rekorder po mizeriji od glasova je konzervativac Marko Milanović Litre. Osvojio je tek 19 glasova.

Zadnjih nekoliko dana medijima se potezala drama oko mandata koalicije Domovinskog pokreta u desetoj izbornoj jedinici. Inicijalno ga je osvojila Ruža Tomašić s ogromnih 41,91 posto preferencijalnih glasova. No, kako je ona zastupnica u Europskom parlamentu, od početka je bilo dogovoreno da ona mandat neće konzumirati.

Na istoj je listi 19,79 posto preferencijalnih glasova osvojio Robert Pauletić, no prema dogovoru s Domovinskim pokretom, Tomašić je mogla sama odrediti tko će u Sabor umjesto nje. Ona je odlučila da će to biti prvi sljedeći kandidat Hrvatske konzervativne stranke (HKS) čija je Tomašić članica. Tako je u Sabor, umjesto Tomašić, ušao Marko Milanović Litre s osvojenih impozantnih 19 preferencijalnih glasova (0,09 posto).

SDP je pak, dobio dvije zastupnice više, jer umjesto nezavisnih župana Damira Bajsa i Matije Posavca, koji su bili na listi Restart koalicije, idu SDP-ovke Martina Grman Kizivat i Boška Ban Vlahek, koje su osvojile niskih 116, odnosno 284 glasa.



Zanimljivo, obje su nepoznate široj javnosti te su ih čak neki istaknuti članovi SDP-a morali pretraživati na internetu jer nisu znali tko su.

Podsjetimo, šef SDP-a Koprivničko-križevačke županije i načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer s dobivenih 2211 glasova imao je četvrti najbolji rezultat liste u drugoj izbornoj jednici, dok je nova saborska zastupnica Grman Kizivat dobila 116 glasova, odnosno 0,27 posto birača koji su bili za Restart koaliciju.

U međuvremenu, na ovu su odluku oštro reagirali iz bjelovarsko-bilogorskog SDP-a koji su smatrali da je umjesto Bajsa u sabor trebao ući šef bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Tihomir Jaić koji je na izborima osvojio 808 glasova.

Županijska organizacije SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije poslala je vrhu SDP-a zaključak u kojem su iznijeli svoj stav i smatraju da je apsolutno neprihvatljivo da se kao zamjena županu Damiru Bajsu imenuje Martina Grman Kizivat, koja je iz Slatine to jest s područja Virovitičko podravske županije i IV izborne jedinice.

 

Zlatko Komadina, koji je v.d. predsjednika, izazvao je bijes i dijela članstva jer je navodno sam odlučivao o zamjenama i nije uvažio ideju da zamjene budu oni koji su osvojili najviše glasova.

– Bojali su se da onda ne uđu neki poput Mihaela Zmajlovića, koji nije po volji vodstvu, pa su u Saboru malo poznata imena – kaže jedan od razočaranih članova SDP-a.

SDP se vodio idejom da se kao zamjena bira osoba koja je sljedeća na listi ispod onih koji su birani. SDP je u zadnji tren odustao i da u Sabor pošalje bivšeg vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabu, koji je već bio osuđen za političku korupciju, iako je bilo argumenata da je on rehabilitiran jer je kaznu od osam mjeseci zatvora odslužio. Ipak je prevladao stav da bi to bila loša poruka.

Što se pak tiče vladajućeg HDZ-a, njegove 24 zamjene koje ulaze u sabor zajedno su osvojile oko 33.500 glasova, manje nego što je dobio sam Vili Beroš.

Komentari