Evo tko mora nositi zaštitnu masku i koliko često ih moramo mijenjati

Nacionalni stožer je zbog velikog porasta broja zaraženih koronavirusom vratio svoje redovite konferencije za novinare. Od danas su opet obavezne maske u svim zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

“Otprilike svaka tri sata treba mijenjati maske, ali ovisno o temperaturi. Za platnene isto treba imati dvije tri dnevno, ovisno o tome da li čovjek ispod toga kašlje ili kiše”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić.

“Mi smo u našu uputu u maskama stavili i ta izuzeća. Jasno piše da djeca do dvije godine ne trebaju nositi masku i ona koja imaju smetnje”, dodao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Također, maske ne trebaju nositi teški invalidi koji si ju ne mogu sami namjestiti, kao i oni koji imaju teških respiratornih problema pa ne bi s maskom mogli disati.



Markotić je rekla da se maska treba mijenjati svakih nekoliko sati.

”Maska se nosi da se spriječi infekcija. Ako se nosi neispravno veća je vjerojatnost od širenja infekcije”, pojasnila je Markotić.

OD DANAS MASKE OBVEZNE U TRGOVINAMA Pogledajte kakve sve postoje, kako ih pravilno staviti i koliko ćete za njih morati izdvojiti novaca

Komentari