EVO TKO JE NAJVIŠE UGROŽEN Istraživanja potvrdila: Rizik od koronavirusa 45 posto povećan kod onih koji imaju krvnu grupu A

Ni o jednoj bolesti u tako malo vremena nije objavljeno toliko znanstvenih studija kao o COVID-19. Neka od tih istraživanja novim su činjenicama iz temelja pobila prethodne studije, a druga, oko čijih smo rezultata bili vrlo skeptični, dobila su svoju potvrdu.

Među ovim potonjima je i istraživanje kineskih znanstvenika koji su već početkom ožujka posumnjali da su ljudi s krvnom grupom A podložniji zarazi koronavirusom od ostalih krvnih grupa. Kinezi su tada na osnovu analize krvi 2 tisuće hospitaliziranih bolesnika u Wuhanu, došli do zaključka da pacijenti krvne grupe A, u odnosu na ostale grupe pokazuju veću stopu infekcije te da su skloni razvoju jačih simptoma bolesti, dok su oni s krvnom grupom nula, najotporniji. U Kini, za razliku od Europe gdje najviše stanovnišva ima krvnu grupu A, najzastupljenija je grupa nula.

I druge studije potvrđuju isto

Novije studije također su došle do sličnog otkrića. Istraživači, predvođeni dr. Andreom Frankeom molekularnim genetičarem sa Sveučilišta u Kielu u Njemačkoj i dr. Tomom Karlsenom iz bolnice Sveučilišta u Oslu u Norveškoj, također su pronašli vezu između težine bolesti COVID-19 i krvne grupe.

Usporedbom DNK materijala oboljelih s uzorcima krvi zdravih osoba utvrđeno je, kako je dvostruko veća vjerojatnost da će zaraženi s krvnom grupom A završiti na respiratoru u odnosu na zaraženog s krvnom grupom 0. Grupe B i AB su negdje između.



U ovoj studiji koja je provedena u sedam talijanskih i španjolskih bolnica znanstvenicima je pošlo za rukom izdvojiti gen koji je odgovoran za raznolikost u krvnim grupama, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari