Evo prema kojim kriterijima će Nijemci objavljivati novu korona-kartu i kako će proći Hrvatska

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Njemačka od 1. kolovoza uvodi nova pravila za svoje putnike koji se vraćaju s godišnjih odmora. Za Nijemce to znači stroža pravila, dok se bitno mijenja kategoriziranje rizičnih prodručja na korona-karti, što za zemlje poput Hrvatske može ispasti jako dobro.  

Treba imati negativni test

Po novome, svi putnici koji ulaze u Njemačku, a nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid-19, od nedjelje moraju imati negativni test na koronavirus. To se dosad odnosilo samo na putnike u zračnom prometu, a sada je prošireno i na ostale.

Mjera stupa na snagu 1. kolovoza i na snazi će biti do kraja godine, a izuzeti su djeca mlađa od 12 godina i oni koji zbog posla svakodnevno prelaze njemačku granicu.

Kontrole u cestovnom prometu se neće obavljati sustavno, nego sporadično, kažu dužnosnici.



“Svi necijepljeni ljudi koji ulaze u Njemačku morat će pokazati test, bez obzira na to dolaze li zrakom, cestom ili željeznicom”, izjavio je ministar zdravstva Jens Spahn.

“Na taj ćemo način smanjiti rizik od dodatnog uvoza zaraze”, dodao je.

Trenutno je tek nešto više od 50 posto građana Njemačke potpuno cijepljeno i vlada svakodnevno apelira na građane da se imuniziraju.

Državni epidemiološki institut Robert Koch objavio je u petak listu zemalja iz kojih dolazi najviše novozaraženih koronavirusom, na kojoj je Hrvatska iza Španjolske, Turske i Nizozemske.

Nova koronakarta

Prvog kolovoza u ponoć na snagu stupa i izmjena vezana za označavanje rizičnih područja. Ona će biti razvrstana samo u dvije kategorije, a ne tri kao dosad. Kategorija epidemiološki nisko rizičnog područja, u kojoj je bila Zadarska županija, više se ne koristi. To ne znači, navode iz Instituta Robert Koch, da na područjima koja su pripadala toj kategoriji ne postoji rizik.

Dodaju kako će rizična područja biti razvrstana u područja visokog rizika te područja s varijantama virusa. Hrvatske nema niti u jednoj kategoriji, ali su Portugal i Španjolska u kategoriji visokog rizika.

Područje visokog rizika je područje koje ima sedmodnevnu incidenciju veću od 100. Osobe koje dolaze s takvih područja moraju u 10-dnevnu karantenu ako nisu cijepljene ili preboljele koronu. Iz karantene mogu izaći i nakon pet dana, ako imaju negativan test.

Područje s varijantom virusa je područje za koje je utvrđeno da se na njemu javlja određena varijanta virusa koja ima zabrinjavajuća svojstva, a koja još nije prisutna u Njemačkoj i za koju je utvrđeno da cjepivo protiv nje pruža samo ograničenu zaštitu. Osobe koje dolaze s takvog područja moraju u 14-dnevnu karantenu, piše Index.

Komentari