Evo na koji će način funkcionirati sustav Hitne medicinske pomoći za pozitivne pacijente

Cropix

Sve zagrebačke bolnice u praksi postaju jedna bolnica na više lokacija: dijele sestre, doktore i aparaturu, odlučeno je prije nekoliko dana.

Što to znači za rad Hitne pomoći, nakon što je došlo do reorganizacije bolničkog sustava, odgovorili su nam iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Odgovarajući na pitanje N1 televizije kako će ubuduće funkcionirati sustav Hitne pomoći kada su u pitanju potencijalno covid pacijenti, iz Hitne objašnjavaju:

Pozitivni pacijenti u KB Dubrava ili Fran Mihaljević, negativni u bolnice po mjestu stanovanja

“Sustav će funkcionirati na slijedeći način: Brze antigenske testove koristit će timovi hitne medicinske pomoći prilikom intervencija kod mogućih bolesnika pozitivnih na covid-19. Naši timovi testiranja će vršiti prilikom obavljanja intervencija i to sukladno izrađenom protokolu koji jasno određuje tko su pacijenti kod kojih postoje indikacije za brzo testiranje.



Sukladno dobivenom rezultati testa pozitivni će se pacijenti voziti u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević ili u KB Dubrava, a negativni pacijenti koji zahtijevaju bolničko liječenje, prevozit će se uobičajeno, sukladno nadležnosti bolnica određenoj prema mjestu stanovanja.

Upotrebom ovih brzih, povoljnih i za korištenje jednostavnih testova hitna medicinska služba dobit će na značajnom vremenu prilikom obavljanja trijaže pacijenta i procjene odredišne bolničke ustanove u koju je potrebno prevesti pacijente te ujedno, na korist svih drugih hitnih pacijenata, rastereti i smanjiti nepotreban angažman i zauzetost svojih resursa.”

Brzim testovima opremljena su sva vozila hitne pomoći

Ističu da će brzim testovima biti opremljena vozila hitne medicinske pomoći, a o kojem se broju vozila radi, na dnevnoj bazi ovisit će o broju službi koje su na rasporedu za dan, tj. noć. Timovima će biti dodijeljen broj testova osivno o broju intervencija.

Komentirajući financiranje i cijene brzih testova, iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu kažu da se financiranje provodi na teret Zavoda, odnosno njezinog Osnivača – Grada Zagreba. Grad snosi troškove nabave zaštitnih sredstava i opreme neophodnih za rad i obavljanje djelatnosti u uvjetima pandemije covid-19, i to otpočetka, napominju.

Briseve pacijenata uzimat će službujući liječnik, odnosno liječnik specijalist hitne medicine u timu hitne medicinske pomoći.

Komentari