Evo koliko je desetaka milijuna ove godine Sabor dao političkim strankama za rad

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Saborski Odbor za Ustav i poslovnik raspodijelio je u srijedu nešto više od 62 milijuna kuna za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini, što je oko 3, 5 milijuna više nego lani.

Raspodjela, odnosno izračun se temelji na broju zastupničkih mjesta svakog kluba, napravljen je po pravilima iz prošle godine, rekao je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković.

Slijedom toga, najviše proračunskih sredstava – 25,3 milijuna kuna dobiva HDZ (za 47 zastupnika i 15 zastupnica), potom SDP – 14,2 milijuna (za 18 zastupnika i 16 zastupnica), pa Škorin Domovinski pokret – 4,5 milijuna kuna (za osam zastupnika i tri zastupnice).

Mostu pripada 3,2 milijuna (za osam zastupnika i jednu zastupnicu), platformi Možemo! nešto više od dva milijuna (za četiri zastupnika i dvije zastupnice), SDSS-u 1,3 milijuna (dvije zastupnice, jedan zastupnik), IDS-u 1, 2 milijuna (za dva zastupnika i jednu zastupnicu).



Iako imaju po troje zastupnika, SDSS dobiva više od IDS-a jer ima više zastupnica, naime, za zastupnice, kao podzastupljeni spol, naknada je uvećana za deset posto u odnosu na zastupnike.

HSLS, HSS, i Hrvatska konzervativna stranka imaju po dva zastupnika i svaka će dobiti po 797.585 kuna, stranke Nova ljevica, Radnička fronta, SSIP, Pametno, Glas i Reformisti imaju zastupnice i svaka stranka za rad dobiva 438.672 kuna.

Za po jednog zastupnika Suverenisti, Hrast, HDS-a, HSU-a, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS dobit će po 398.792 kune. Odluku o raspodjeli sredstava, Odbor je donio jednoglasno i bez rasprave.

Komentari