Evo koja je procedura za ulazak i izlazak iz Hrvatske

Ilustracija, Matija Djanjesic / CROPIX

Voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu MUP-a Tomislav Kufner gostovao je u emisiji HRT-a “Zajedno za zdravlje” gdje je objasnio kakve su procedure za prelazak hrvatske granice.

“Prije desetak dana promijenjena je odluka o zabrani prelaska graničnih prijelaza. Uvedene su nove kategorije stranaca kojima je omogućen ulazak u RH. Prvenstveno to su poslovni posjeti ili posjeti u gospodarskom interesu RH. Da bi mogli ući, moraju određenom dokumentacijom dokazati svrhu svoga ulaska. Turisti na graničnom prijelazu moraju policijskim službenicima pokazati rezervaciju hotela, apartmana i slično. U protivnom turisti ne mogu prijeći granicu”, istaknuo je Kufner.

Dodao je kako se policija prilagođava novonastaloj situaciji. “Tražimo ih dokumentaciju oko mjesta smještaja te broj telefona, a kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju nekakve zaraze ili problema”, navodi.

Posljednjih devet dana zabilježeno 17.000 ulazaka u Hrvatsku

“Nastale su gužve na pojedinim graničnim prijelazima, poglavito u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Radi se o tim dodatnim poslovima koje moramo provjeriti kod ulaska svakog turista”, rekao je Kufner.



Kako kaže, nema privilegiranih, iako je u zemljama poput Češke ili Slovačke povoljnija epidemiološka situacija nego primjerice u Njemačkoj.

“Sve tretiramo jednako”, rekao je.

Također, Kufner kaže i da imaju dovoljno službenika te je dodao da promet putnika nije u onom opsegu u kojem je bio prije koronavirusa.

Što se tiče suradnje s pograničnom policijom, primjerice Slovenije ili Bosne i Hercegovine, Kufner kaže da je dobra.

“Svakodnevno razgovaramo s kolegama, eventualno ako su oni ili mi uveli neke promjene oko prelaska granice. Suradnja je na dobroj razini”, navodi.

Poručuje da je teško predvidjeti što će biti u sedmom ili osmom mjesecu, ali da su spremni odraditi posao. No, što se tiče katamaranskih linija s Italijom, tu bi moglo biti dosta posla.

“Prema Italiji se ne primjenjuju nikakve posebne mjere u odnosu na druge članice EU-a”, rekao je za HRT.

Komentari