Evo kakve blagotvorne učinke po naše zdravlje ima topla kupka

Premda postoji mnogo prednosti povezanih s kupanjem u hladnoj vodi, topla voda ima također pozitivan učinak na zdravlje.

Prethodne studije su povezale toplotnu terapiju, uključujući saune i hidromasažne kade, s poboljšanom kvalitetom sna i zdravljem srca.

Novo istraživanje pokazuje da topla kupka najmanje četiri puta tjedno može smanjiti krvni tlak, kao i rizik od dijabetesa tipa 2, piše Mind body green.

Istraživanje, predstavljeno na godišnjem sastanku Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD), analiziralo je više od 1.297 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 i učinke koje je redovno kupanje u toploj vodi imalo na njihovo metaboličko zdravlje.



Pacijenti su bili podijeljeni u tri grupe. Istraživači su prikupljali i uspoređivali podatke, uključujući tjelesna mjerenja i testove krvi, od sudionika u svakoj grupi.

Oni s većom učestalošću kupanja u toploj vodi pokazali su smanjenje tjelesne težine, dijastoličkog krvnog tlaka i glikoliziranog hemoglobina – vrsta koja kontrolira šećer u krvi. Osim toga, ovi faktori mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

U prosjeku, odrasli koji su primijetili ovo smanjenje, koristili su tople kupke oko četiri puta tjedno najmanje 16 minuta.

Obećavajući učinak na šećer i nivo krvnog tlaka ostali su isti, bez obzira na starost, težinu, spol i povezane lijekove.

Premda kupanje nije nužno tretman dijabetesa tipa 2, ovi nalazi ukazuju da je to besplatan, ali i opuštajući način za pomoć u upravljanju simptomima.

Komentari