Evo kako je Plenković uvjerio Anušića da na listu stavi Glavaševog crnokošuljaša

Vrh HDZ-a, satima je pokušavao uvjeriti Ivana Anušića, potpredsjednika HDZ-a i osječko-baranjskog župana koji je prvi u toj izbornoj jedinici, da na listu stavi HDSSB-ovca Josipa Salapića koji je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Kako je Anušić to odbijao, sve se zbog slučaja Salapić otegnulo do 22 sata, a kako doznajemo priličan broj članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća zamjerio je Anušiću tvrdoglavo odbijanje Salapića i otezanje cijelog procesa sastavljanja lista.

Salapić je kao HDSSB-ovac prilično žestoko kritizirao HDZ, a HDZ je tek 2017. s Anušićem HDSSB-u preuzeo tu županiju. Ali u vrhu HDZ-a svejedno su sinoć pokušavali instalirati Salapića baš u tu slavonsku izbornu jedinicu. Pošto vrh HDZ-a nije uspio “urazumiti” Anušića, Salapić je na kraju zbrinut na listi u sedmoj izbornoj jedinici kod Tome Medveda.

“Ne može se očekivati dobar rezultat u Slavoniji, a pokušavati nametnuti čovjeka koji je sve suprotno HDZ-u i koji pripada stranci koja je HDZ-u u Slavoniji radila velike probleme”, rekao je izvor upućen u slavonska zbivanja. Salapić, dok je bio član HDZ-a, uživao je političke simpatije Vladimira Šeksa.



U Slavoniji nitko sretan kadroviranjem

Ni u drugoj slavonskoj izbornoj jedinici, petoj, prema informacijama navodno nisu presretni imenima koja su na listi. U toj jedinici prvi na listi je ministar financija Zdravko Marić, a slijede još dva ministra – Banožić i Aladrović. Nikola Mažar, koji je povjerenik za vukovarski HDZ i koji mora konsolidirati tu organizaciju nakon što se dogodio raskol zbog odlaska Ivana Penave i dijela vodstva vukovarskog HDZ-a, tek je na devetom mjestu. Na listi na jedanaestom mjestu je i Josip Šarić, pomoćnik glavnog tajnika Jandrokovića za Slavoniju. Na posljednjem, 14. mjestu u toj izbornoj jedinici je Stevo Culej koji je na predsjedničkim izborima u prvom krugu podržao Miroslava Škoru.

Andrej Plenković angažmanom Culeja, Mire Kovača, Davora Ive Stiera, Ive Lučića, ali i Antona Klimana u osmoj izbornoj jedinici ide u lov na desne birače koje će HDZ-u otimati Domovinski pokret i Most. Zbog Klimanove pozicije u osmoj izbornoj jedinici bio je nezadovoljan HDZ Istarske županije, ali Kliman je dobio mjesto na listi kao reprezent konzervativnog-desnog HDZ-a, piše N1.

Komentari