Evo kako će izgledati ‘COVID-putovnica’, ne bi trebala biti preduvjet za slobodu kretanja

profimedia, EK

Europska komisija usvojila je danas prijedlog koji definira kako bi trebao izgledati “digitalni zeleni certifikat” ili potvrda koja bi trebala olakšati putovanja u EU, a koja bi sadržavala podatke o tome da je neka osoba ili cijepljena protiv Covida-19, ili ima svježi negativni PCR test, ili je preboljela Covid-19 i razvila antitijela.

Posjedovanje “digitalnog zelenog certifikata” ne bi trebao biti preduvjet za slobodu kretanja, naglašava se u prijedlogu Komisije, što znači da će ljudi moći putovati i bez te potvrde, premda će vjerojatno biti podložni pravilima o samoizolaciji po dolasku na mjesto na koje putuju.

Svi će i dalje uživati slobodu kretanja u EU, ali očito je da će to kretanje biti lakše ljudima koji imaju digitalnu potvrdu da su cijepljeni, testirani s negativnim rezultatom ili preboljeli Covid-19. Poanta digitalne potvrde je da se potrebni podaci mogu lako očitati na svim graničnim prijelazima, po svim državama članicama, neovisno o jeziku i različitom izgledu nacionalnih formulara.



Izvor: EK

“Certifikati bi trebali sadržavati samo one osobne podatke koji su potrebni. S obzirom da osobni podaci uključuju i osjetljive medicinske podatke, treba osigurati visoku razinu zaštite podataka i očuvati princip minimizacije podataka”, piše u prijedlogu Komisije. Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU (države članice) i Europski parlament prije no što stupi na snagu. No, kad stupi na snagu uredba će biti pravno obvezujuća za sve države članice EU, što ne bi bio slučaj da je Komisija odlučila iznijeti prijedlog u obliku preporuke državama članicama.

Države će imati obvezu izdati cijepljenim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva i podacima o tome tko je izdao certifikat. Sve države članice morat će automatski prihvaćati takav certifikat ako je riječ o cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

Kad je riječ o kretanju građana cijepljenih cjepivom koje nije odobrila EMA, tj. ruskim ili kineskim cjepivom, države će moći, ako to žele, iznimno (ne automatski) prihvaćati i takve cijepljene putnike kao ravnopravne putnicima koji su cijepljeni cjepivima odobrenima u cijeloj EU, piše Večernji list.

 

Komentari