Evo kad bi Milanović mogao preuzeti dužnost

Marko Todorov / CROPIX

Zakonom je određeno da izabrani predsjednik RH stupa na dužnost posljednjeg dana mandata svojeg prethodnika. Ustavom se propisuje i da se iznimka može učiniti ako predsjednik RH tijekom mandata premine, dade ostavku ili Ustavni sud utvrdi razloge za prestanak mandata. U tom slučaju izabrani predsjednik stupa na dužnost na dan objave rezultata izbora.

Grabar-Kitarović prisegu je položila 15. veljače 2015. godine, a dužnost je od Ive Josipovića preuzela 18. veljače. Mandat joj je službeno počeo 19. veljače, ali malo uoči primopredaje dogovoreno je da ona dužnost ipak preuzme dan ranije, jer je Josipoviću mandat istjecao u ponoć te je s 18. veljače razriješio sve svoje ljude.

Iako je ceremonija svečanog polaganja prisege također trebala biti održana 19. veljače, ona je pomaknuta četiri dana ranije, između ostalog i zato što je tadašnji američki predsjednik Barack Obama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma, na koji je bio pozvan niz šefova država i vlada.

Ako se ne dogodi nešto slično,Milanović bi dužnost trebao preuzeti 19. veljače, na dan kada Grabar-Kitarović istječe mandat. Svečana inauguracija obavlja se na Trgu sv. Marka, gdje izabrani predsjednik polaže prisegu pred sucima Ustavnog suda.



Tekst prisege propisan je zakonom

Tekst prisege glasi: “Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao”.

Nakon inauguracije i polaganja svečane prisege obavlja se primopredaja dužnosti. Prije pet godina baš i nije sve prošlo glatko. Budući da je Grabar-Kitarović najavila kako će preseliti ured u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, tadašnja Vlada donijela je odluku kojom se ta rezidencija daje na upravljanje Uredu predsjednika, piše Dnevnik.hr.

Komentari