Evo gdje će se graditi tvornica cjepiva kada Vlada pruzme ono što je ostalo od imunološkog

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Propali Imunološki zavod preuzima država i europskim novcem namjerava izgraditi strateški važnu tvornicu cjepiva na zemljištu Imunološkog zavoda (IZ) u Svetoj Nedelji. Vlada je prihvatila plan provedbe reVitalizacije Imunološkog zavoda.

Predstavljajući prijedlog, ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je stratešku, gospodarsku i javnozdravstvenu važnost revitalizacije proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova za Republiku Hrvatsku.

“U skladu s predloženim okvirom i smjernicama Plana te revitalizacijom proizvodnje Imunološkog zavoda osigurava se samodostatnost visokokvalitetnih virusnih cjepiva u svrhu pravovremene imunizacije stanovništva i zaustavljanja širenja epidemija, zatim samodostatnost lijekova iz ljudske krvne plazme dobrovoljnih davatelja u Republici Hrvatskoj, proizvodnja antitoksina protiv otrova europskih zmija važnih za turističku djelatnost Republike Hrvatske te razvoj biotehnologije i znanstvenih istraživanja na području imunoloških lijekova”, kazao je Beroš.

Nova tvornica cjepiva trebala bi se graditi u Svetoj Nedelji.



“U tom cilju planira se kao prvo rješavanje dualiteta Imunološkog zavoda prijenosom imovine na Republiku Hrvatsku, kojim se trgovačko društvo gasi i aktivnosti se nastavljaju kroz javnu ustanovu Imunološki zavod. Drugo, izgradnja nove tvornice u industrijskoj zoni u Brezju u Svetoj Nedelji. Treće, osiguravanje isplativosti i održivosti proizvodnje imunoloških lijekova u Republici Hrvatskoj”, naveo je Beroš te pojasnio način financiranja nove tvornice propalog Zavoda.

“Za projekt gradnje nove tvornice postoji mogućnost financiranja putem Europskog fonda za regionalni razvoj, drugih europskih fondova te zainteresiranih strateških partnera, s posebnim naglaskom da Republici Hrvatskoj u vlasništvu i dalje ostaju matične serije virusa morbila, rubele i parotitisa, velike proizvodne vrijednosti. Već prodajom cjepiva brzo bi se vratila uložena sredstva, a održivost planirane proizvodnje ogleda se u velikoj potražnji za imunološkim lijekovima na svjetskom tržištu”, ustvrdio je ministar zdravstva.

Na naš upit ministar je potvrdio da se nova tvornica planira graditi na zemljištu od 80 tisuća četvornih metara u svetonedeljskom naselju Brezje, gdje godinama već propada farma Imunološkog zavoda. Farma životinja bit će, kaže, adekvatno zbrinuta na dijelu tog zemljišta. Večernji list obišao je farmu u rujnu 2017. kada je tamo još bilo laboratorijskih životnja za proizvodnju zmijskog protuotrova koji se izvozio diljem Europe do 2013., kada su IZ-u zbog neulaganja uskraćene sve proizvodne dozvole.

Zavod je djelovao od 1893. godine i najstariji je proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. Predstavljao je instituciju od strateškog značaja proizvodeći virusna i bakterijska cjepiva i krvne pripravke, no 90-ih kreće njegova devastacija. Politika godinama nije imala sluha ni vizije za Zavod, već je puštala da propada, zbog čega će mu sada revitalizacija i povratak na tržište biti znatno teži, piše Večernji list.

Komentari