Eurozastupnici zabrinuti za prava građana uoči Brexita

U rezoluciji usvojenoj u srijedu zastupnici u Europskom parlamentu upozorili su na prava građana u kontekstu Brexita te istaknuli da će prilikom davanja suglasnosti za Sporazum o povlačenju uzeti u obzir “stečena iskustva i dana jamstva” o njihovoj zaštiti, izvijestio je Europski parlament.

Parlament (EP) posebno ističe svoju zabrinutost oko pristupa koji se temelji na podnošenju zahtjeva u sustav za prijavu stalnog boravka, nepostojanja fizičkih dokaza o uspješno podnesenim zahtjevima i upitne dostupnosti samome sustavu, kao i druge probleme, stoji u priopćenju EP-a.

Zastupnici dovode u pitanje uspostavu i neovisnost britanskog “neovisnog tijela” predviđenog Sporazumom o povlačenju navodeći kako bi pozdravili uspostavu zajedničkog mehanizma kontrole Europskog parlamenta i parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva o provedbi i primjeni Sporazuma o povlačenju.

Usvojeni tekst poziva na pokretanje informativnih kampanja radi pripreme građana, te poziva vlade država članica EU27 da usvoje dosljedne i velikodušne mjere kako bi se građanima Ujedinjenog Kraljevstva s boravištem na njihovom teritoriju osigurala pravna sigurnost.



Rezolucija je usvojena sa 610 glasova za, 29 protiv i 68 suzdržanih nakon rasprave u utorak na kojoj su se zastupnici većinski fokusirali na budućnost slobode kretanja i ograničavanje utjecaja Brexita na živote građana.

Komentari