Europski parlament želi 60 postotno smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2030. godine

EU

Europski parlament ovaj je tjedan ažurirao EU-ove klimatske ciljeve za 2030. godinu podržavši 60-postotno smanjenje emisija stakleničkih plinova do kraja desetljeća u odnosu na dosadašnjih 40 posto, no zadnju riječ ipak će imati Vijeće ministara.

Odluka Parlamenta o klimatskom cilju za 2030. godinu donesena je u sklopu šireg glasovanja o europskom klimatskom zakonu, kojim se u europsko zakonodavstvo želi unijeti EU-ov cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine.

“Uspjeli smo! 60 posto je pobijedilo! ” rekla je za Euractiv Jytte Guteland, švedska europarlamentarka iz skupine socijalista i demokrata (S&D), koja je bila izvjestiteljica Parlamenta o predloženom europskom klimatskom zakonu.

“Moj amandman sada postaje službeno stajalište Parlamenta”, rekao je Pascal Canfin, francuski centristički europarlamentarac koji predsjedava odborom za okoliš.

“Desno krilo”, međutim, nije impresionirano te upozorava da bi cilj 60-postotng smanjenja mogao biti preskup za provedbu za europsku industriju.

Tako je Peter Liese, njemački zastupnik desnog centra iz Europske pučke stranke (EPP), rekao da je cilj od 60 posto “preambiciozan” i pozvao države članice EU-a da umjesto toga podrže prvotni prijedlog Europske komisije za smanjenje od 55 posto, rekavši da je to “i ambiciozno i realno”.

“Žao mi je što većina u Europskom parlamentu nije podržala prijedlog Europskog zakona o klimi, već je glasala za preambicioznih 60 posto”, napisao je Liese na Twitteru. Dodao je da 60-postotni cilj ugrožava radna mjesta.

EPP je najveća politička grupacija u Europskom parlamentu, koja podržava cilj smanjenja emisije ugljičnog dioksida za 55 posto.

Komisija je u rujnu podnijela ažurirani cilj za 2030. godinu, ocijenivši smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55 posto “ostvarivim” i “korisnim” za EU-ovo gospodarstvo.

Pozornost se sada usmjerava na Vijeće ministara EU-a. Čini se da se većina tamo naginje u korist smanjenja emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine.

“Vrlo smo uvjereni da će nas Vijeće vratiti na neto cilj od 55 posto”, rekao je Peter Liese.

Prema Lieseu, među zemljama članicama EU-a postoji ugodna većina za cilj od 55 posto, čak i bez potpore Njemačke.

Budući da Poljska i druge istočne zemlje EU još uvijek nisu voljne odobriti više klimatske ciljeve, njemačko predsjedništvo EU vjerojatno će jednoglasno poduprijeti čelnike EU tijekom summita u prosincu, rekao je Liese.

Promatrači – stručnjaci za zaštitu okoliša, pozdravili su pak ambiciozniji cilj 60-postotnog smanjenja.

“Treba pozdraviti to što je Europski parlament zauzeo stav koji je mnogo progresivniji od 55-postotnog prijedloga Komisije”, ocijenila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

Međutim, dodala je da cilj od 60 posto za 2030. godinu još uvijek nije u skladu s ciljevima iz Pariškog klimatskog sporazuma te da WWF i druge nevladine organizacije pozivaju na smanjenja emisija od najmanje 65 posto do 2030. godine.

Komentari